5 трика, с които ще съхраните цветята във ваза


5 трика, с които ще съхраните цветята във ваза
Снимка: istockphoto.com

Имате страхотен букет от свежи цветя, които поставяте с гордост във вазата и украсявате дома си. Искате да задържите тази природна красота възможно най-дълго? С внимателна грижа цветята ще останат все така свежи най-малко две седмици.

1. Не бързайте да поставяте във ваза

Дайте възможност на цветята да се адаптират към температурата във вашия дом. Премахнете, опаковката, ластиците и панделките от букета. Поставете цветята на хладен перваз на прозореца или остъклен балкон за 10-15 минути. Налейте повече вода във вазата, така че дръжките на цветята да са максимално потопени във вода и да могат свободно да я абсорбират през капилярите. Цветята не трябва да са без вода повече от два часа.

Лесен домашен тор, с който цветята ще растат като луди

2. Отрежете правилно стъблата

Отстранете долните листа. Ако цветята са много дълги и нямате подходяща ваза, скъсете стъблата до необходимата ви дължина и имайте предвид, че колкото по-късо е стъблото, толкова по-дълго издържат цветята. Непропорционалното съотношение на височината на вазата и букета не изглежда естетически красиво. Вземете остър нож с тънко острие. Направете чист разрез под ъгъл от най-малко 45 градуса. Колкото по-голяма е площта на рязане, толкова по-лесно ще абсорбира стъблото и ще доставя влага на пъпките.

3. Изберете правилната ваза

Основата трябва да е стабилна, в противен случай не е изключено преобръщане. Размерът на съда трябва да съответства на височината на стъблата, така че да бъдат потопени две трети във водата. Най- добре е да използвате ваза от керамика или порцелан. В прозрачна ваза цветята ще изсъхнат по-бързо, тъй като слънчевата светлина ще проникне във водата, ускорявайки размножаването на бактериите. Не бива да използвате метална ваза, защото в нея протичат процеси на окисление.

Вижте още: Рожденето ви цвете издава какви сте

4. Избор на подходящо място

Намерете подходящо място – без течения и пряка слънчева светлина, далеч от нагреватели и климатици. Плодовете също са неподходящи “съседи” на цветята. Те отделят етилен, което води до ускорено отваряне на пъпките и преждевременно увяхване.

5. Сменяйте водата във вазата

Чешмяната вода съдържа известно количество хлор, който е антисептик. Трябва да сменяте водата всеки ден или поне през ден. Основната цел е да се предотврати развитието на бактерии и да се осигури необходимото подхранване на растенията. За дезинфекция се използват аспирин, активен въглен, сол или сода за хляб.

За подхранване сложете захар, лимонена киселина или специални дресинги за отрязани цветя. Праховите текстури трябва първо да се разтворят във вода, за да не изгорят стъблата. При смяна на водата отново отрежете долната част под ъгъл.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама