8 любопитни факта за човешката психика, които ще ви изумят


8 любопитни факта за човешката психика, които ще ви изумят
Снимка: iStock

Умът на човек е пълен с изненади като дълбините на океана. Учените непрекъснато изучават мозъка, като резултатите изумяват голяма част от тях. Например, знаете ли, че колкото по-умен е човек, толкова по-малко приятели има? Ето още интересни факти за нашата психика...

1. 80% от вашите мисли са негативни

Всеки ден в главите ни идват средно от 12 000 до 60 000 мисли. Нашите мозъци са по-мощни от всеки компютър. По-интересното е, че 80% от мислите ни са негативни. И повечето от тези негативни мисли се повтарят всеки ден.

2. 20 секунди са достатъчни за установяване на доверие

За да установите доверие, трябва да прегърнете човек за около 20 секунди. Разбира се, само след като получите съгласие. Това се случва заради окситоцина, хормон, който се освобождава, когато се чувстваме в безопасност (включително когато сме с любимите си хора), който ни успокоява и отпуска.

3. Можете да си купите щастие

Хората казват, че е невъзможно да се купи щастие. Психолозите обаче опровергаха това: можете да си купите чувството за щастие, но не трябва да харчите парите за себе си, а за вашите роднини, приятели или за благотворителност. Когато доставяме радост на другите, ние подобряваме самочувствието си, възприемаме себе си като по-важни и ставаме по-щастливи и по-удовлетворени от живота си.

Вижте още: Революционно: Създадоха човешки ембрион без сперма или яйцеклетка

4. 80% от всеки разговор са клюки

Основната част от всеки разговор са клюки и този фактор не зависи от пола: мъжете са склонни да клюкарстват точно толкова, колкото и жените. Учените са стигнали до шокираща статистика: 80% от разговорите ни са просто клюки и обмен на информация за приятели и колеги. Клюкарството обаче не е толкова лошо: това е важен начин за комуникация. Помага на хората да поддържат социални връзки. Между другото, шимпанзетата също обичат да клюкарстват за своите роднини.

5. Умората може да засили вашата креативност

Ако искате да ви хрумне креативна идея, по-добре е да се уморите. Творческите мисли често идват на изтощени хора, защото мозъкът им работи по-малко ефективно: той не отхвърля идеи, които на пръв поглед може да изглеждат налудничави и обикновено бихте казали "не".

Една щура идея може да се превърне в началото на огромен проект. Ето защо добрите идеи често ни идват наум под душа след дълъг работен ден. Ако сте сутрешен човек, творческият ви процес може да започне вечерта, а ако спите до късно, вдъхновението може да ви дойде на сутринта.

6. Младите хора по-често страдат от депресия

Проучване е показало, че най-нещастните хора в света са тези под 30 години. Мъжете и жените между 18 и 30 години са по-податливи на безпокойство и стрес.

Вижте още: Бебе на 19 месеца носи дрехите на 4-годишния си брат (СНИМКИ)

7. Владеенето на чужд език ви помага да вземате решения

За да вземате по-добри решения, не е нужно да сте хладнокръвни: просто трябва да мислите на чужд език. Учените смятат, че хората често действат емоционално, когато вземат важни решения. Ако обаче анализирате ситуацията на чужд език, рационалната част от мозъка ви ще се включи, така че подходът ви ще бъде по-добре балансиран и няма да включва прекомерни рискове.

8. Депресията променя цветоусещането

Хората, страдащи от депресия, често казват: "Животът е загубил цветовете си". Това не е просто израз, това е истински медицински факт. По време на пристъп на депресия ретината става по-малко чувствителна към контрастни цветове и хората различават цветовете по-зле. Действа и по обратния начин: ако сте заобиколени от сиви и бледи цветове, вие сте по-податливи на депресия и меланхолия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама