Бърза японска техника за преодоляване на мързела


Бърза японска техника за преодоляване на мързела
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки от нас периодично си поставя нова цел или предизвикателство - и също толкова често в крайна сметка не успява да ги постигне. Казваме си, че просто още не сме готови, че ще го направим следващата седмица, следващия месец, следващата година.

Вижте още: 3 зловещи места в България, от които ще ви побият тръпки

Може дори да ги преследваме с усърдие в началото. Но след като положим малко усилия, ще си кажем, че сме направили достатъчно и е време да си починем, да приоритизираме друго и т.н.

Защо винаги се получава така? Отговорът е доста очевиден: защото се опитваме да постигнем твърде много, твърде бързо; защото ни писва от новата отговорност; защото е трудно да промениш старите навици и да опиташ нещо ново.

Кайдзен или японският принцип за една минута

В японската култура съществува практиката Кайдзен, която включва идеята за „принципа на една минута“ за самоусъвършенстване. В основата на този метод е идеята, че човек трябва да прави нещо за една минута, всеки ден по едно и също време. Ясно е, че не би трябвало да е проблем за абсолютно никой - дори и за най-мързеливия човек. Въпреки че по-често намирате извинение да не правите нещо, когато трябва да го изпълнявате половин или час на ден, трябва да можете да се справите без никакви усилия само за 60 секунди.

Вижте още: Ако избягвате тези 7 фрази, ще сте по-добър комуникатор

Независимо дали става въпрос за преси или четене на книга на чужд език, в този случай задачата пред вас няма да изглежда като нещо неприятно, което трябва да преживеете, а ще бъде занимание, което ви носи радост и удовлетворение. Като правите крачка по крачка, вие ще продължите по пътя на самоусъвършенстването и ще постигнете страхотни резултати.

Важно е да преодолеете тази липса на увереност, която може да имате в собствените си способности, както и да се освободите от тези чувства на вина и безпомощност. Трябва да изпитате чувство на победа и успех, за да продължите напред.

На пръв поглед тази практика може да изглежда съмнителна и неефективна за хора, израснали в западната култура, с нейния акцент върху идеята, че резултати могат да бъдат постигнати само чрез полагане на огромни усилия. Но Кайдзен е нещо, което всеки може да опита в почти всяка сфера от живота си. В Япония например често се прилага за подобряване на техниките за управление.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама