Ето как правилно да изхвърлите старата мазнина от тигана


Ето как правилно да изхвърлите старата мазнина от тигана
Снимка: iStock

Може би предпочитате здравословното хранене и рядко изпозлвате тиган в комбинация с олио. Но дори и най-изрядните хора от време на време запичат телешки стек или бекон, а пък други пържат картофки или мекици. Остава въпросът какво да правите със старата мазнина и как да я изхвърлите?

Вижте още: Масло срещу олио: Kое е по-добро в брауни?

Много домакини имат лошия навик да го изливат в кухненската мивка или тоалетната, но това може да запуши и повреди водопровода, да не говорим колко ще трябва да чистите мивката след това.

Има няколко твърди „не”-та, когато става въпрос за хвърляне на използвано олио. Първо – никога не изливайте мазнината в канализацията или в тоалетната. То не само ще запуши вашите тръби, но и цялата канализационна мрежа на блока ви. Същото важи и за септичната система. Водата, замърсена с олио, става тежка и невъзможна за абсорбиране.

Можете да запазите олиото си за втора употреба, но ако това не е вариант, има няколко лесни и безопасни начина да се отървете от него.

- Охладете го, докато стане твърдо

В случай, че ще го изхвърляте, първо трябва да го замразите или охладите, за да се втвърди. Изсипете олиото в стара консерва и го сложете във фризера или хладилника.

- Смесете го с абсорбиращ продукт

Ако сте пържили картофи и количеството е по-голямо, смесете го с кафе, брашно или друг продукт, който имате под ръка. По този начин няма да се разлее и да нацапа цялата ви кофа за боклук.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама