Ето какво става с тялото ви, когато спите с телефон до вас


Ето какво става с тялото ви, когато спите с телефон до вас
Снимка: Istock

Телефонът е до вас преди сън, за да скролвате за последно в социалните мрежи, за да си пуснете успокояващи звуци на дъжд, когато не можете да заспите и разбира се, той е до вас, за да ви събуди сутрин. Но в допълнение към всички положителни неща, които това устройство носи, има много повече отрицателни начини, по които то влияе на съня ви.

Вижте още: Великобритания пуска колекционерска монета с Джордж Майкъл (СНИМКА)

Има много изследвания, които показват, че използването на телефона непосредствено преди лягане, често води до затруднено заспиване.

Дори ако просто лежите в леглото и спокойно разглеждате вдъхновяващи снимки, вие все още използвате мозъка си по начин, който пречи на съня.

Освен това използването на мобилно устройство вечер може да увеличи напрежението и нивата на стрес.

Още по-лошо, според експерти, е синята светлина, излъчвана от екрана. Когато погледнете телефона си, той излъчва синя светлина, която пречи на тялото ви да произвежда мелатонин, хормонът, който регулира съня

Ето защо експертите по съня препоръчват да оставите телефона си около час преди лягане, за да дадете на тялото си достатъчно време да произведе мелатонин.

Може да е трудно да се откажете от този навик, но ако бавно замените използването на телефона си с дейности без екран, като четене на книга или релаксиращо хоби, ще забележите голяма разлика в качеството на съня си.

Но дори и да сте човек, който не гледа телефона си вечер, а просто да е наоколо е достатъчно, за да нарушите съня ви. Ако звъни или вибрира, той ще предупреди тялото ви да се събуди, вместо да се отпусне в спокоен сън. Обърнете внимание, че режимът на вибрация също може да бъде проблематичен, ако телефонът е до вас, тъй като звукът от вибрация също нарушава съня ви.

Вижте още: Защо, как и откъде се е появила високосната година 

И това е дори ако изключите всички известия и ги зададете без звук. Когато получите текстово съобщение и телефонът ви светне в тъмна стая, това малко количество светлина все още може да премине през клепачите ви и да наруши съня ви. Може да не си спомняте, че се е случвало, но ще забележите страничните ефекти от нарушения сън, като общо чувство на умора сутрин.

Телефоните излъчват и микровълново лъчение, което също нарушава биоритъма и намалява качеството на съня, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама