Ето за какво да внимавате, когато купувате туршия


Ето за какво да внимавате, когато купувате туршия
Снимка: iStock/Guliver

Туршията, идеална гарнитура на всяка празнична трапеза, е неизменна част от зимното ни меню. Но при покупката ѝ трябва да бъдем много внимателни.

Това важи най-вече за туршиите с ниско съдържание на сол. Солта е основен консервант в туршията и ако тя е в недостатъчно количество, развитието на патогенни бактерии се активизира. Консумацията на подобен продукт може да доведе до не само до стомашни неразположения, но и до отравяне.

Вижте още: Това са най-грубите грешки при готвенето на пържоли

Избягвайте покупката на насипни туршии

Обикновено качеството на такива продукти не подлежи на контрол. Дървените бъчви и големите пластмасови съдове предоставят идеални условия за развитието на на бактерии. Недобросъвестните производители често използват калциев хлорид, за да увеличат плътността на зеленчуците и да ускорят тяхната ферментация.

Обърнете внимание на етикета на туршията

От нейния състав трябва да липсват такива добавки. С правилната технология, туршията ферментира по естествен път и не се налага прибавянето на добавки.

Саламурата е важна

Обърнете внимание на нейния цвят. Тя трябва да е прозрачна. Само при маринованите краставички е нормално тя да има лека мътност. Заедно със саламурата, винаги проверявайте твърдостта на зеленчуците - независимо от това дали са цели, нарязани на парчета или настъргани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама