Ето за какво са полезни мандарините


Ето за какво са полезни мандарините
Снимка: iStock

Мандарините може да са по-малки по размер от портокалите, но те са няколко пъти по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти като витамините С и А, магнезий, селен, бета каротин и лутеин комплекс. Те притежават противовирусни и противоракови свойства и са особено полезни при настинки, температура, грип, артрит, възпаления, предизвикани от вируса Епщайн-Бар, херпес зостер, запек, свързаната с възрастта макулна дегенерация, възстановяване на костите, невро-дегенеративни и сърдечни заболявания и различни видове рак - на гърдата, дебелото черво, белите дробове, стомаха, яйчниците и простатата.

Мандарините са чудесна храна за подсилване на имунитета. Високото им съдържание на фибри спомага за поддържане на нисък холестерол и предпазва сърцето и кръвоносната система от заболявания. В мандарините има много пектин, което може значително да подобри храносмилането и дефекацията.

НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗНО ШАМПАНСКОТО

Подобно на всички цитрусови плодове, мандарините съдържат много витамин С. Те имат и умерено количество витамин А, като 100 грама от тези плодове осигуряват около 14% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

Съществуват и ползи за здравето от консумацията на кората. Тя съдържа суперфлавоноид или антиоксидант, наречен тангеретин. Проучванията показват, че суперфлавоноидите са ефективен начин за намаляване на холестерола.

Мандарите също така подпомагат здравето на кожата и очите заради големия процент съдържание на витамин С.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама