Ето защо НЕ трябва да изхвърляте стара храна


Ето защо НЕ трябва да изхвърляте стара храна
Снимка: iStock

Когато видите вехнещи зеленчуци, мляко със съмнителна свежест или полупразни опаковки от сос, може би ще се изкушите да изхвърлите всичко. За да спестите пари, обаче, не изхвърляйте храната. Ето защо:

1. Стар хляб

Този съвет е от нашите баби. Старият хляб е идеален за препечени филийки, галета, крутони за супата или част от сместа за кюфтета.

2. Овесената каша

Варените овесени ядки бързо губят вкуса и привлекателността си. Ако сте приготвили твърде много, запазете остатъка. Добавете мляко, яйце, масло, плодове, сол и захар. От така приготвеното тесто стават чудни домашни бисквити.

3. Вехнещите билки и гъби

Това е чудесна супа. Не забравяйте да добавите моркови, лук, картофи и други подправки. В последния етап може да прибавите 3-4 с.л. крема сирене или застройка за по-богата консистенция.

4. Сухи сирена

Сирене от типа на Пармезан, например, е доста скъпо, за да се прахосва. Ако ви останат сухи корички от него, ги добавете към бульон и направете вкуса му по-богат и ароматен.

5. Развалящо се мляко

Леко престоялото мляко става за палачинки, гофрети, всички видове сладкиши, както и заливки като за баница или мусака. Винаги избирайте качествено мляко и така може да го ползвате и леко вкиснало, но не и безнадеждно гранясало.

6. Остатъците от всякакви продукти

Разбъркайте остатъците от кетчуп и майонеза и ги намажете върху тестото за пица. Нарежете на ситно останалите в хладилника колбаси, маслини, печено месо, домати и гарнирайте с тях пицата си.

7. Развалящи се зеленчуци

Чушки, домати, боб, лук, тиквички, броколи – всички подобни зеленчуци може да се спасят. Нарежете ги на едро и ги сложете в затворен съд за печене. Импровизирайте на тема добрия стар гювеч. Може да добавите и месо по желание.

8. Презрелите домати

Ако доматите са започнали да се развалят, не бързайте да ги изхвърляте. Обелете ги и ги задушете на умерен огън за 10 минути. Добавете ситно нарязан чесън, шипка сол и шипка захар. Варете още от 5-7 минути и подправете с малко черен пипер и босилек за прекрасен доматен сос за спагети.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама