Google представи ретроспекция на кодексите на Леонардо да Винчи


Google представи ретроспекция на кодексите на Леонардо да Винчи
Снимка: iStock

Платформата на технологичния гигант „Гугъл“ за архивиране и споделяне на произведения на изкуството и културни артефакти от цял свят разкри нова ретроспекция на кодексите на ренесансовия майстор Леонардо да Винчи, направена от изкуствен интелект, съобщи ЮПИ.

Валерия Гаспароти, програмен мениджър в програмата за изкуство и култура на „Гугъл“, обясни, че проектът, наречен „Декодирането на Да Винчи“, цели да разгърне Леонардо „като човек и полимат“.

Вижте още: Период на Суперлуна: Какво да очаквате и какво се прави

Освен славата, с която Леонардо се е сдобил благодарение на картини като „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“, художникът е бил също запален учен и инженер, чиито изследвания обхващат човешката анатомия, както и идеята за човешкото летене. Той е разглеждал както концепциите за костюми за подводно гмуркане, така и за разработването на картечници. Всички тези негови идеи са написани и скицирани на хартия – тези ръкописи са известни като кодексите на Леонардо.

„Гугъл“ събра и дигитализира кодексите в един уникален онлайн инструмент с помощта на 28 културни институции от осем нации от цял свят с цел да позволи на изследователите и публиката да се потопят в заниманията на ренесансовите хора в изкуството и науката.

„Нещо, което става много ясно при разглеждането на това разнообразие от материали, е визуалният език на Леонардо и факта, че той не е бил просто художник. Начините му на преподаване и на творене наистина си личат в материалите“, каза Гаспароти. „Къдрица от косата на жена се превръща във водовъртеж.“

„Гугъл“ сътрудничи с Мартин Кемп, професор по история на изкуството в Оксфордския университет и водещ експерт по работата на Леонардо да Винчи.

„Мартин използва вече съществуващ модел на машинно обучение, който приложи към кодексите, за да направи връзки“, разказа Фрея Салуей, програмен мениджър на програмата за изкуство и култура на „Гугъл“.

Салуей отбеляза, че „Гугъл“ също използва изследвания за генериране на изображения с изкуствен интелект, за да създаде интерактивен инструмент, който позволява на потребителите да съчетават по две скици на Леонардо от неговите кодекси, за да направят изцяло нови скици.

„Една от любимите ми комбинации е „листо“ и „езеро“, добави тя.

Гаспароти уточни, че това не е първата ретроспекция от този вид, създадена от „Гугъл“. Технологичният гигант вече е реализирал няколко подобни проекта, включително един за бразилския музикант Жилберто Жил.

„Гугъл“ създаде и анимация за това как една от летящите машини на Леонардо би изглеждала на практика.

„Разглеждаме поредица от кодекси, които разкриват интереса на Леонардо към летенето. Той е бил наистина обсебен от това, така че това ни помогна да разберем как той е говорил за полета през цялостната си кариера“, каза Гаспароти.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама