Груби грешки, които шофьорите правят при чистене на лед от стъклото на колата


Груби грешки, които шофьорите правят при чистене на лед от стъклото на колата
Снимка: iStock/Guliver

Надали има шофьор, на който не му става лошо, когато види заледените стъкла на колата рано сутрин. Те често допускат редица грешки, които не само забавят процеса на почистване, но и могат да нанесат щети на автомобила. Ето кои са най-честите грешки, които е добре да избягвате.

1. Изливане на топла или гореща вода върху стъклото на автомобила

Много често шофьорите използват този метод с убеждението, че топлата или дори гореща вода, излята върху заледеното стъкло, ще помогне за по-бързото му почистване.

Подобен температурен шок може да стане причина за появата на пукнатини в стъклото, особено ако вече има такива, които не се забелязват. Изливането на гореща вода нанася щети върху уплътненията на вратите и боята на каросерията. Много по-добър е методът на избърсване на стъклото с навлажнен с "антифриз" парцал.

Вижте още: Лесни трикове за размразяване на стъклото на колата

2. Използването на скрапер и четка

С цел ускоряване на процеса на размразяване, много шофьори използват пластмасови стъргалки. Тази практика е оправдана, само ако скраперът е направен от мека пластмаса или плътна гума.

В противен случай ще надраскате стъклената повърхност. Микро драскотините по предното стъкло водят до появата на отблясъци, което сериозно ще затрудни видимостта при шофиране.

3. Използване на чистачките

Някои от шофьорите допускат още една груба грешка при почистване на леда от стъклото - включват чистачките на интензивен режим.

Това води до не само до бързо износване на гумените им уплътнения. Прахът и твърдите абразивни частици по стъклото причиняват щети на повърхността му.

4. Използването на химикали

Ефективно, но често вредно за лаковото покритие и гумените елементи на автомобила, е използването на специални средства за отстраняване на лед и сняг.

Спрейовете и аерозолите против замръзване обикновено са на основата на алкохол. Но някои шофьори ги заместват с физиологичен разтвор (1-2 супени лъжици готварска сол на чаша вода), смес от денатуриран алкохол и глицерин или смес от алкохол с перилен препарат.

5. Затопляне на колата

Много шофьори директно се качват в колата, включват парното, изчакват вътре тя да се затопли и ледът да се разтопи. Факт е, че издишаният въздух съдържа много влага и ако дрехите ви са мокри, ще допринесете единствено за допълнителното овлажняване на въздуха в автомобила.

В резултат на това, когато колата се затопли, влагата ще започне да се кондензира по прозорците от вътрешната им страна, причинявайки запотяване на стъклата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама