Храните, които натрупват най-много радиация


Храните, които натрупват най-много радиация
Снимка: iStock/Guliver

През последните години много хора започнаха да се вълнуват от радиация и електромагнитни полета. Ето кои са храните, които натрупват най-много радиация и е по-добре да ги избягвате.

Гъби

Гъбите поглъщат всичко вредно от околната среда. В тях се натрупват канцерогени и радионуклиди от водата, почвата и въздуха.

Ако все пак не можете да се откажете от консумацията им, заложете на горски гъби, които са набрани далеч от пътища и магистрали.

Боровинки

За ползите от това магическо зрънце се носят легенди. Факт е, че боровинките са богати на мощни антиоксиданти, които запазват младостта, борят се срещу свободните радикали, провокиращи развитието на тумори и подобряват зрението. Но в тези малки плодчета се натрупват радионуклиди в най-големи количества. Следователно те са полезни, единствено ако са брани от екологично чисти райони.

Червените боровинки имат повишена способност да натрупват радионуклиди и в случая е по-добре да се консумират единствено, ако не са култивирани.

Банани

Бананите са изключително здравословни поради високото си съдържание на калий. Но малко хора знаят, че те съдържат изотоп на калий-40, който активно излъчва радиация. Ето защо на бананите реагират на детектори с йонизиращо лъчение - устройства, които сканират внесени стоки, за да предотвратят контрабандата на радиоактивни материали.

Бразилски орех

В бразилския орех нивата на радиация могат да бъдат до 1000 пъти по-високи от тези в конвенционалните храни. Това е така, защото бразилските ядки растат на дървета с много дълбоки корени. Тези корени стигат до почвени слоеве с високо съдържание на радий, естествен радиоактивен елемент. Корените им абсорбират радий, който след това се пренася в ядките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама