Интересни факти: Как хората се държат в различни ситуации


Интересни факти: Как хората се държат в различни ситуации
Снимка: iStock

Хората обичат да вярват, че техните действия са балансирани, обмислени, логични, рационални и абсолютно обективни. А психолозите, когато чуят за това, неусетно се присмиват, защото знаят от какво всъщност се ръководи човек и доколко всичко това е субективно.

Не, това изобщо не означава, че хората никога не са обективни. Необходимо е да вземете предвид въздействието на нашето подсъзнание, скрити страхове и други параметри. Вижте как хората се държат в различни ситуации и защо:

Конфликт

Хората с високи нива на тестостерон са най-противоречивите и най-склонни към радикално решаване на проблеми. В същото време негативните емоции на други - гняв, страх, ярост им причиняват искрена радост и удоволствие.

Телесни усещания

Телесните усещания формират отношение към ситуацията като цяло. Така например, ако човек седи на удобен стол, облечен е в удобни дрехи и не е ограничен в движението, тогава за него е много по-лесно да реагира адекватно на потенциална конфликтна ситуация, да направи компромис и да бъде гъвкав. Обратната тенденция също е вярна - твърд стол, строг костюм, ограничена поза - най-добрият начин да събудите непреклонение, постоянство и желание да сте водещ в конфликта.

НАЙ-КРАСИВИТЕ И СКЪПИ ГРАДОВЕ В СВЕТА

Външен вид

Повечето хора смятат привлекателния външен вид като доказателство за изключителни вътрешни качества. Факт е, че избирателите оценяват политиците предимно по външен вид. Поне по-старото поколение цени солидността и впечатляването, а не компетентността и истинските заслуги.

Контрол

Ако човек знае, че е наблюдаван, той работи по-усилено и по-добре. Тоест камерата за наблюдение в офиса наистина играе ролята на надзирател. И изобщо не е необходимо някой да гледа нещо. Всъщност по същия начин може да работи снимка на ръководителя на компанията, окачена на видно място.

Решения

Колкото по-сложно е решението, толкова повече време е необходимо за вземането му. Нещо повече, това не е конкретно число, а субективно усещане. Нерешителното време никога не е достатъчно, независимо колко ни се дава. Освен това хората винаги съжаляват за бързите решения, дори те да са се оказали добри накрая. По някаква причина те вярват, че всичко би могло да бъде още по-добре, ако им се даде време да си помислят.

Несигурност

Ако човек не е уверен в своята позиция или способности, тогава се стреми да се оправдае, унижавайки другите. В същото време може дори да доведе до привидно логични аргументи в своя полза и да не забележи, че подобна реакция е предизвикана именно от намаляване на самочувствието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама