Интересни приложения на солта


Интересни приложения на солта
Снимка: iStock

Не можем без нея – и вредна, и полезна, от древни времена използваме този толкова полезен минерал. В древността е бил символ на приятелството, вечността и мъдростта. Древните гърци след хранене са смучели малки късчета морска сол. Това предизвиква отделянето на пепсини, които подобряват храносмилането и подпомагат разграждането на старите и непълноценни клетки. Ако в продължение на половин година редовно приемате по кристалче сол след всяко хранене, в организма ви ще нарасне броят на младите клетки и голяма част от бръчките ви ще изчезнат, според академик Болотов. Внимавайте с количествата, все пак. Преработените храни, с които се храним изобилстват със сол и това може да доведе до прекаляване на дневните количества.

Натриевият хлорид играе огромна роля в процеса на обмяната на веществата. Широко разпространено е също и твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традиционната медицина препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при заболявания на черния дроб. Днес обаче, ще обърнем внимание на солта като лечебно средство.

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ УРОКИ С ЧИСТА ВОДА

Подсолената вода помага при силна хрема – може да я използвате за гаргара или за промивки на носа. За лечение на косопад и суха екзема, след измиване на главата втрийте сол, а след 15-20 минути изплакнете. При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед, като се масажират болезнените места.

Солта помага за какво ли не. Тя е много достъпен лечител, който всички имаме винаги под ръка. За това се радваме да ви запознаем с някои от нейните приложения.

Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.

При бронхит, изключително благотворно влияние имат инхалациите със солен разтвор.

При главоболие е ефикасен и друг комплекс – с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни – пие се по ½ чаена чаша преди лягане. Ако сте се попарили с вряла вода пък, трябва веднага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама