Историите зад годежните пръстени на кралските особи


Историите зад годежните пръстени на кралските особи
Снимка: Getty Images / Guliver

Традицията да се носят годежни пръстени датира от Древен Рим. Оттогава това бижу е преминало през много трансформации, защото жените винаги са искали да имат нещо специално. Днес обаче ще ви запознаем с историите на някои доста известни бижута, които са станали част от историята.

Кралица Елизабет

Принц Филип предложил брак на Елизабет II през 1946 г. и тя все още носи пръстена. Неговата история е уникална. Знаейки за намерението на сина си да се ожени, майката на Филип, Алис, му подарила своята тиара, която ѝ била дадена за сватбата. Филип взел диамантите от украшението и направил и пръстен, и гривна за булката си.

Принцеса Даяна и Кейт Мидълтън

Известен факт е, че принцеса Даяна е носила изящния годежен пръстен преди Кейт. През 1981 година, когато Даяна и Чарлз се сгодили, бижуто предизвикало голяма публичност, защото пръстенът бил закупен от магазин за 60 000 долара, а не бил специално изработен, което било в противоречие с кралските традиции.

Но историята зад пръстена е друга. Чарлз е бил вдъхновен от брошката на кралица Виктория, когато избирал пръстен за Даяна. Тази брошка е истинско наследство, което принадлежало на кралското семейство от средата на 19 век, така че нямало как да бъде превърната в пръстен. Приликата между пръстена и брошката е поразителна.

Сара Фъргюсън

Бившата снаха на Елизабет II, която беше омъжена за втория син на кралицата, носеше необичаен годежен пръстен - рубин с овална форма, заобиколен от диаманти. Слуховете са, че принц Андрю е избрал този скъпоценен камък, за да си отива на червената коса на Сара.

Интересен факт е, че Мери от Тек първа е носила пръстен с тези камъни, а годеникът ѝ починал преди сватбата им на 28-годишна възраст. Принцеса Маргарет била втората, която носила рубинен годежен пръст. Уви, била е нещастна в брака си и е починала рано. Сара Фъргюсън била третата с рубинен годежен пръстен. След развода с Андрю, монархията избягва всички бижута с този камък.

Жозефин

Когато 26-годишният Наполеон предложил брак на вдовица с 2 деца, която била с 6 години по-голяма от него, семейството му било меко казано шокирано. Той обичал Жозефин толкова страстно, че настоявал тя да запази титлата „императрица” дори след развода им и продължавал да се грижи за нея и децата ѝ.Годежният пръстен също отразявал колко дълбока е привързаността на Наполеон към Жозефин. Пръстенът бил доста скромен, защото позицията му била доста ниска по това време, но все пак имал сантиментално значение. Пръстенът се състоял от 2 камъка с форма на круша: сапфир и диамант, които символизирали двама влюбени.

Впоследствие Жозефин подарява този пръстен на дъщеря си и бижуто се предава на потомците на императрицата за още 2 века. През 2013 година е продадено на търг. Началната цена била 20 000 долара, но в крайна сметка стига до внушителните 950 000 долара.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама