Историята на най-великия разказвач на света


Историята на най-великия разказвач на света
Снимка: Ентусиаст

По случай 13 септември, Световния ден на Разказвач №1 Роалд Дал, издателство "Ентусиаст" публикува дългоочакваното продължение на автобиографията на любимия автор на милиони деца по света – "Момчето пораства. Приключения в Африка". От самолетни катастрофи до сблъсъци с отровни змии, книгата разкрива дръзките и опасни приключения на писателя след заминаването му от Англия.

"Били и минпините", "Матилда", "Фантастичният господин Фокс", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Дани – шампион на света", "Вещиците", "Семейство Тъпашки" са малка част от обичаните произведения, заради които Роалд Дал се е превърнал в най-великия Разказвач на всички времена. Но как е заслужил тази титла?

Ако в "Момче" малките читатели за забавляваха с историята за детството на Роалд Дал, изпълнено с радости, чудатости и интересни случки за сладкарници, шоколади и зли старици, то тук те имат възможността да се срещнат с по-сериозни теми като тези за порастването и войната. Разбира се, поднесени в неподражаемия стил на писателя.

В първата част на книгата Роалд Дал продължава личната си история оттам, където свършва разказа в "Момче". В нея той пише за заминаването си за Източна Африка, за да започне първата си работа. Но понеже всяка работа, пък била тя и в Африка, не е особено интересна, авторът описва само събитията, които са оставили трайна следа в живота му. Във втората част малчуганите се запознават с времето му като летец по време на Втората световна война, когато всеки един миг е изпълнен с приключения и вълнуващи преживявания.

"Животът представлява съвкупност от множество дребни случки и шепа изключително важни събития. Поради това една автобиография, за да не досади на читателя, трябва да съдържа само внимателно подбрани истории, оставили ярка следа в спомените", споделя писателят.

Тази книга е пълна с вълнуващи и чудати разкази − някои са смешни, други са страшни, типично в стила на Роалд Дал. Но всички до една са напълно истински.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на "Момчето пораства. Приключения в Африка", както и на всички останали заглавия от Роалд Дал, се даряват на фондация "Роалд Дал", която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, грижещи се за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама