Жените имат по-добра памет от мъжете


Жените имат по-добра памет от мъжете
Снимка: iStock/Guliver

При близо 75% от хората се появяват затруднения с паметта с напредване на възрастта и това се отдава на деменцията или болестта на Алцхаймер. Според проучване на американски учени обаче се оказва, че при жените вероятността да се проявят някои от тези причинители е в пъти по-малка. Въпреки че при навлизане в менопауза те страдат от моментна загуба на паметта и „мъглявина” на спомените, както и афазията и нарушената флуентност на изказа. Въпреки това обаче жените продължават да проявяват по-добра способност да съхраняват спомените си дори и на средна или напреднала възраст.

ЕТО КАКВО РАЗКРИВА ЛЮБИМОТО ВИ ЧИСЛО

Изследователи от Бостън разкриват, че причина за това е самата менопауза и нивата на половите хормони, които влияят на конкретни аспекти на паметта. Именно невроактивните трансмитери и половите хормони като естрадиола засягат ученето и паметта при жените и лежат в основата на половите разлики в процеса на учение и запаметяване.

Според резултатите жените задминават мъжете по отношение на паметта, както и че в пременопауза и менопауза те имат по-добри когнитивни функции от тези в постменопауза. И всичко това е обвързано с нивата на естрадиол. Когато по време на менопаузата той намалява, това рефлектира директно върху хипокампа и затова жените успяват все по-трудно да научат нещо за първи път или да извлекат информация от паметта си.

Въпреки това те продължават да поддържат и да консолидират ефективно спомените си. Проучването е било проведено между 212 мъже и жени на възраст между 45-55 години. Екипът е сравнил изпълнението на задачи, свързани с паметта въз основа на полови различия, но и на базата на различни стадии – преди, по време и след менопауза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама