Каква е разликата между капучино, лате и мока


Каква е разликата между капучино, лате и мока
Снимка: iStock/Guliver

Кафето е една от най-обичаните и боготворени напитки в световен мащаб. Приготвя се от печените семена на растението кафе, което е открито в Етиопия и пренесено в арабския свят, а след това и в Италия.

Има няколко метода за приготвяне на кафе. Може да се вари, кисне, разтваря или да се получи под налягане (еспресо). Варенето е традиционният начин за приготвяне на кафе и се постига чрез варене на мляно кафе във вода. Когато в уравнението се добави и прясно мляко обаче, ситуацията става коренно различна. И така, каква е разликата между някои от най-обичаните кофеинови напитки – лате, мока и капучино?

5 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ ПИЕНЕТО НА РОМ

Капучиното се състои от еспресо и мляко, като пропорциите са 1/3 кафе, 1/3 мляко и накрая 1/3 пяна. В капучиното млякото се разпенва, което води и до този съвършен въздушен ефект.

Лате е най-слабото и най-силно разреденото кафе. За него се използва еспресо, около 30 мл, и мляко без пяна. Съотношението на кафето и млякото трябва да е 3:1, в полза на млякото.

Мока е по същество лате, приготвено с не много сладък шоколад, покрит със сметана. Това означава, че освен еспресото и млякото на пара, за мока се използва специфичен вид шоколад за допълнителен вкус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама