Каква е разликата между капучино, лате и мока


Каква е разликата между капучино, лате и мока
Снимка: iStock/Guliver

Кафето е една от най-обичаните и боготворени напитки в световен мащаб. Приготвя се от печените семена на растението кафе, което е открито в Етиопия и пренесено в арабския свят, а след това и в Италия.

Има няколко метода за приготвяне на кафе. Може да се вари, кисне, разтваря или да се получи под налягане (еспресо). Варенето е традиционният начин за приготвяне на кафе и се постига чрез варене на мляно кафе във вода. Когато в уравнението се добави и прясно мляко обаче, ситуацията става коренно различна. И така, каква е разликата между някои от най-обичаните кофеинови напитки – лате, мока и капучино?

5 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ ПИЕНЕТО НА РОМ

Капучиното се състои от еспресо и мляко, като пропорциите са 1/3 кафе, 1/3 мляко и накрая 1/3 пяна. В капучиното млякото се разпенва, което води и до този съвършен въздушен ефект.

Лате е най-слабото и най-силно разреденото кафе. За него се използва еспресо, около 30 мл, и мляко без пяна. Съотношението на кафето и млякото трябва да е 3:1, в полза на млякото.

Мока е по същество лате, приготвено с не много сладък шоколад, покрит със сметана. Това означава, че освен еспресото и млякото на пара, за мока се използва специфичен вид шоколад за допълнителен вкус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама