Каква е разликата между парфюм, парфюмна вода и тоалетна вода


Каква е разликата между парфюм, парфюмна вода и тоалетна вода
Снимка: iStock

Подобно на маникюра, парфюмът е „визитната картичка” на всяка жена. Разбира се, всеки иска да мирише хубаво, но изборът на парфюм може да е истинско приключение в дълбокото море от аромати, марки и пирамиди с нотки. И когато оставим самите ухания настрана, какво различава различните видове – парфюм, EDT, EDP? Първо и най-важно е, че всеки ароматен продукт има за основа „парфюмна есенция”- комбинация от етерични масла (кедър, лайм, сандалово дърво и др.) чисти аромати без примеси (жасмин, роза, нероли) животински есенции (мускус, амбра) и синтетични аромати. Тази основна парфюмна есенция сама по себе може да не е много атрактивна, тъй като е твърде концентрирана.

5 ОТ НАЙ-ОБИЧАНИТЕ УНИСЕКС АРОМАТИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Парфюмът, който виждате в магазина не е чиста парфюмна есенция. По принцип е леко по-маслен и обикновено съдържа 15-40% чист парфюмен екстракт. Той е по-плътен и с по-маслена консистенция. Като цяло рядко ще го видите в шише с пулверизатор, а в стъклено такова с пипета. Мирисът на истински парфюм е дълбок, композицията многопластова и се разкрива постепенно. Трайността също е забележителна – над 6 часа в зависимост от кожата, метеорологичните условия, както и начина на нанасяне.

Парфюмната вода използва същата парфюмна есенция, но по-малко от нея (5-15%) и с повече алкохол и вода. Това означава, че уханието не е толкова силно и обикновено не трае много дълго, но все пак е около 4 часа. Eau De Parfum се различава от парфюмния екстракт по това, че в нея по-силно изразено е „сърцето“ на аромата и значително по-слабо крайните, базови шлейфови нотки.

Тоалетната вода (Eau de Toilette) е лек вид парфюм, в който най-ярко звучат и се усещат връхните (начални) и средни нотки по-малко, а шлейфовите или базовите са съвсем приглушени. Ето защо много хора намират огромна разлика между един и същ парфюм, но в различните му варианти – EDP и EDT. Концентрацията на ароматни вещества от 5 до 15% в 80-85% алкохол.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама