Каква е разликата между саламура и марината?


Каква е разликата между саламура и марината?
Снимка: iStock/Guliver

Тайната на истински вкусното, печено месо е да го приготвите до съвършенство, като внимавате да не го препечете, изсушавайки протеина. Разбира се, много рецепти изискват допълнителната стъпка на овкусяване в саламура или марината, като и двете са предназначени да помогнат за подобряване на крайния продукт, който правите. Каква обаче е разликата?

Може да изглежда, че двете са подобни, предвид факта, че се използват за овкусяване на месо преди то да попадне на скарата, във фурната или на тигана. Има обаче една ключова разлика.

Свински джолан в йенска тава

Саламурата е свързана със солта, казано по-просто. Да, много рецепти за саламура изискват допълнителни съставки, за да донесат малко допълнителен вкус, но основната цел на саламурата е да помогне да се запази месото възможно най-сочно, вкарвайки допълнително вода.

Маринатата, от друга страна, оказва влияние на вкуса. Въпреки че много рецепти за марината включват киселинен елемент като оцет или цитрусов сок, който трябва да омекоти месото, което се маринова, основната цел на марината е да подобри вкуса и аромата. Въпреки че повечето маринати съдържат сол, това е само една от многото съставки, а не най-важната.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама