Каква е разликата между туя и кипарис?


Каква е разликата между туя и кипарис?
Снимка: iStock

Туята и кипарисът са две вечнозелени иглолистни дръвчета, които могат да се намерят в много дворове. Те стават все по-популярни в България, но въпреки това много хора не ги различават и си мислят, че взаимнозаменяеми.

Вижте още: Почвена смес или пръст: Каква е разликата и как да изберете

Как се отглеждат?

Туята и кипарисът имат предпочитания към различни климатични условия. Туята предпочита хладни райони, докато кипарисът предпочита субтропични зони.

Естественото местообитание на туята включва югоизточната част на Канада и северната част на Съединените щати, докато кипарисите се срещат в различни части на света, включително Сахалин, Крим, Китай и Кавказ.

Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април

Разлики във външния вид

Визуалното различие между туята и кипариса се изразява във формата на конусите. Туята има вечнозелени игли, а издънките ѝ се оцветяват в тъмни оттенъци през студения сезон.

Кипарисът, от своя страна, има кръгли шишарки, а разликата се изразява във формата, като те не са овални, а кръгли.

Туята може да расте на блатисти и торфени почви, на които по правило повечето културни растения не могат да растат. В естествени условия височината на туя може да достигне 25 м. Кипарисите се засаждат в градини и паркове. Поради наличието на малки сортове, ако е необходимо, може да се използва като декоративно стайно растение. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама