Какво е цикория и как да я ядете


Какво е цикория и как да я ядете
Снимка: iStock

Докато стоите на пътеката със зеленчуци в магазина, копнеейки за вдъхновение, обърнете внимание на цикорията. Цикория (Cichorium intybus) е синьоцветно многогодишно растение от семейство Asteraceae, което включва маруля, маргаритки, слънчогледи, хризантеми, астри, глухарчета и др.

Вижте още: Чесънът е много полезен, но ето кой НЕ трябва да го яде

Донесена в САЩ в края на 19 век, цикорията е родена в Европа и се култивира широко в Холандия, Белгия, Франция и Германия. Като общо правило, листата се консумират сурови в салати, а корените се готвят и се ядат с масло. Но правилата са направени, за да се нарушават и има кулинарни приложения отвъд салатите.

Какъв е вкусът и текстурата на цикория?

Цикорията доставя разнообразие от вкусове и текстури при хранене, тъй като различните сортове си имат свои характеристики - къдравата е с плътен вкус, белгийската е мека и деликатна, ескаролата е нежна, а радичиото може да се похвали с цвят. Но ако трябва да обобщим, цикориите доставят горчива земност, съчетана с фина сладост.

Всички сортове цикория са достъпни целогодишно, а горчивият им профил ни насърчава да балансираме вкусовете, като добавяме киселинност и сладост. Тази игрива комбинация от усещания прави цикориите добре дошли по всяко време - от есенни и зимни супи, задушени и печени ястия, до пролетни и летни салати, сандвичи и пържени картофи. Цикориите могат да се консумират сурови (в салати) или варени (в ястия), което ги прави отлично допълнение към вашия арсенал от продукти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама