Какво се случва с тялото, когато сте на смартфона цял ден


Какво се случва с тялото, когато сте на смартфона цял ден
Снимка: iStock

Ако попитате някой в наши дни без какво не може да живее, се обзалагаме, че един от топ отговорите, ще е вездесъщият смартфон. Милиони хора са пристрастени към джаджата си, защото тя е бърз източник на допамин, заради социалните мрежи. Освен това знае всичко: от прогнозата за времето до името на малко село в Папуа Нова Гвинея. Без нея ставаме раздразнителни, също както наркоман без дозата си. А замисляли ли сте се какво наистина се случва с това непрекъснато взиране? Ето някои от тях:

Претоварване на очите

Мнозина работят вторачени в някакъв екран по цял ден. Прекомерната употреба на цифрови устройства и взирането в тях може да претовари очите. Сред симптомите са замъглено виждане, червени, уморени или сухи очи и системно главоболие. Това напрежение е породено от електронните устройства, излъчващи ниски нива вредна синя светлина и това променя как зениците реагират. Освен това води и до чувствителност към светлината и напрежение около и зад очите Ако продължително време си концентриран в един екран, прилагай правилото 20/20/20 — прави 20-секундни почивки на всеки 20 минути работа като фокусираш обект на 20 см разстояние.

Болки в шията и рамената

Независимо дали си пишете с приятели във Facebook или се смеете на клип с котки, използването на смартфона обикновено води до прегърбване и предизвика болки в раменете или шията. Навеждането напред привежда главата ти в неудобна позиция продължително време и с всеки допълнителен сантиметър, удвояваш натоварването в тези мускули.

Ниски нива кислород

Седенето в приведената позиция гледам си мъртвина притиска белите дробове и ги затруднява да се разширяват. Плитко то диване намалява сатурацията и кара сърцето да бие по-усилено, за да достави повече кръв, съдържаща кислород из тялото и мозъка ти.

Травми на китката

Ако писането на съобщения е вашият начин за общуване, внимавайте за натоварването на китките и дланите си. Травмите им зачестяват от прекаляването с телефона. Болка, дискомфорт или изтръпване в палеца са само част от признаците на прекомерната употреба при продължително писане.

Депресия

Мнозина не осъзнават е, че задоволят себеуважението с глад за лайкове, и така пристрастяването разрушава самочувствието. Екранът е параван, представящ живота, който желаеш другите да мислят, че имаш. Докато гледате снимки от красиви места на забавляващи се приятели или непознати, може неминуемо да се запитате „Защо другите имат, а аз нямам и все работя?“ Помнете, че в действителност наистина не знаете какво се случва с живота на хората, нито каква цена плащат, за видяното от вас.

Липса на сън

Решавате да проверите фейса си преди сън и, докато се усетите, е станало много късно. Опитвате се да заспите, но неуспешно. Това е така, защото непрекъснато гледане на телефона потиска производството на мелатонин. Светлината на екрана поддържа мозъка буден и не можеш да се унесеш да заспиш.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама