Какво ще се случи, ако спрете да се обезкосмявате


Какво ще се случи, ако спрете да се обезкосмявате
Снимка: iStock

Когато знаменитости като Майли Сайръс, Бела Торн или Ашли Греъм се появят на червения килим с видимо окосмяване по тялото, хората реагират различно. Докато някои смятат, че е доста гнусно и неестетично, други са на мнение, че е време някой да наруши остарелите стандарти за красота. И въпреки че всеки е свободен да (не) третира окосмяването по тялото си, оказва се, че има научно подкрепени ползи в полза на космите. Ето някои от тях.

1. Ще бъдете по-малко уязвими към кожни инфекции

Дори ако сте свикнали да се бръснете ежедневно, е почти невъзможно да избегнете малки порязвания, които водят до различни кожни проблеми. Привидно невинните враснали косъмчета всъщност може да са признак за често срещано кожно заболяване, наречено фоликулит. Когато космените фоликули са повредени, това улеснява проникването на бактерии и причиняване инфекция.

2. Ще предотвратите определени кожни заболявания

Ако решите да оставите космите по тялото си, ще намалите вероятността за дразнене на кожата, дерматит, пъпки и хиперпигментация.

3. Кожата ви ще е по-свежа и еластична

Космените фоликули съдържат стволови клетки, които помагат за по-добрия вид на кожата. Тя става по-гладка, по-бляскава и по-еластична.

4. Ще намалите протриването

Ако често извършвате физическа активност, вероятно сте запознати с неприятното усещане за триене и нежелани обриви в областта на подмишниците и интимните части. Това се случва, защото влагата, съчетана с триене, причинява изгаряния.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама