Кой е Купидон и какво общо има със Свети Валентин?


Кой е Купидон и какво общо има със Свети Валентин?
Снимка: iStock

Когато някой спомене Купидон, обикновено си представяме херувимско бебе, размахващо лък и стрела, но това далеч не е първоначалния му образ. Много преди римляните да го „осиновят” и преименуват и много преди връзката му с Деня на влюбените, Купидон е бил известен на гърците като Ерос, красивият бог на любовта.

Купидон и гръцката митология

Един от първите автори, които споменават Ерос (около 700 г. пр. н. е.), е Хезиод, който го описва в „Теогония“ като едно от първичните космогонични божества. По-късните разкази за родословието на Ерос се различават, описвайки го като син на Никс и Еребус, понякога на Афродита и Арес. Други теории за родителите му са Ирис и Зефир и дори Афродита и Зевс.

Въоръжен с лък, златни стрели за възбуждане на желание и оловни стрели за разпалване на омразата, Ерос целил сърцата на богове и смъртните, играейки си с техните емоции. В една история от древногръцката митология, която по-късно е преразказана от римски автори, Купидон (Ерос) стреля със златна стрела срещу Аполон, който се влюбил лудо в нимфата Дафне, но след това пуснал оловна стрела на Дафне, за да не просъществува любовта им.

Купидон и Психея

В друга алегория майката на Купидон, Венера (Афродита), толкова ревнува от красивата смъртна Психея, че казала на сина си да накара Психея да се влюби в чудовище. Вместо това Купидон толкова се влюбил в Психея, че се оженил за нея с условието тя никога да не може да види лицето му. В крайна сметка любопитството на Психея надделяло и Купидон избягал от гняв. След като обиколила горния свят, за да намери любовника си, двамата се събират и Купидон ѝ дава дарбата на безсмъртието.

Купидон днес

Поради асоциациите си с любовта, викторианците от 19-ти век, на които се приписва популяризирането на Деня на влюбените, започнали да изобразяват тази херувимска версия на Купидон върху картичките за Свети Валентин - тенденция, която се запазила през годините.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама