Колко сорта тиква има и как да изберете правилния


Колко сорта тиква има и как да изберете правилния
Снимка: iStock/Guliver

Тиквата е не само вкусна, но и много полезна. Тя е любима на малки и големи, а сега сме точно в сезона на нейно величество - тиквата. Как обаче да изберете идеалната тиква и откъде да сте сигурни, че ще е вкусна? Ето кои са най-често срещаните сортове в България.

Кестенката, която най-често се консумира в България, има бяла кора, изключително ароматна е. Притежава плътен сладък вкус и се отличава с изключително високо съдържание на пектин и витамин С. В българската народна медицина се използва за лечение на почти всичко.

"Фъстъчената" тиква прилича малко на фъстък с брадавичната си кора, но всъщност е тиква от Франция, където се нарича Galeux d'Eysines. Има сладка, портокалова плът, идеална за супи и е стар сорт наследници.

Изключително вкусен сорт тикви е Бейби бу. Те са разновидност на познатите от американските филми тикви захарен пай, отличаващи се с отровно оранжевия си цвят. Бейби бу са много дребен сорт тикви, с бледи кора и месо. Те са много сладки и богати на витамин А и В.

Сорта Краун принц стават все по-популярни в Бълария. Той е разновидност на бялата тиква, но кората е сива, дори към синьо. Тези тикви са с твърдо, плътно месо, отлични за печене и за пайове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама