Лесни начини да разберете дали един продукт е стар или пресен


Лесни начини да разберете дали един продукт е стар или пресен
Снимка: iStock

Когато отидем в магазин, може да се изгубим в разнообразието от предлагани продукти. Само яйцата могат да бъдат представени от дузина различни производители. Можем да оценим свежестта и качеството на някои продукти направо в супермаркета или на пазара, докато други можем да проверим само след като се приберем у дома.

Вижте още: Как да съхранявате картофи и моркови БЕЗ да омекват и покълват

Днес ви представяме 7 трика, с които няма да пилеете парите за некачествени продукти:

1. Яйцето е прясно, ако жълтъкът е в средата

Когато счупите яйце, погледнете жълтъка. Ако се намира в средата и около него има ясен кръг от белтъци, това означава, че това яйце е прясно. Освен това самият жълтък трябва да е обемен. Ако е плоско, не го яжте. Ако бялото няма ясни граници и ако яйцето се разтече, това може да е знак, че си имате работа с развалена храна.

Ето още един начин да определите качеството на едно яйце: поставете сурово яйце (все още с черупката) във вода. Ако остане на дъното, е добре да се консумира. Ако едната му страна се повдигне, това означава, че яйцето не е толкова прясно, но все още става за ядене. Ако излезе на повърхността на водата, трябва да го изхвърлите.

2. Свежестта на авокадото може да се провери по неговата "опашка"

Има лесен начин да проверите колко узряло е авокадото. Вижте неговата "опашка". Опитайте се да я свалите – ако е лесно, това означава, че авокадото е добре узряло. Ако "опашката" се отстранява трудно, това означава, че плодът още не е узрял.

3. Добрата тиква звучи "празна"

За да разберете колко е добра тиквата, която държите, почукайте по нея. Слушайте звука. Ако звучи така, сякаш е празна отвътре, този продукт си заслужава да бъде купен. От външната страна плодът трябва да изглежда плътен.

4. Киселото мляко, което е наслоено, не трябва да се изхвърля

Понякога изхвърляме продукти, които все още са годни за консумация. Например, когато има слой течност, който се появява върху киселото мляко - този продукт може да се консумира. Това е суроватка, която има хранителни вещества. Безопасно е за ядене, така че можете просто да разбъркате киселото мляко, за да получите по-гладка консистенция.

Вижте още: Колко време и какви храни може да замразяваме във фризера

5. Рибата трябва да е стегната

Винаги проверявайте структурата на прясната риба. Натиснете тялото ѝ с пръст. Месото трябва да възвърне предишната си форма, а люспите да са твърди и стегнати. Също така не забравяйте да погледнете в очите на рибата - те трябва да са без бял слой и да не са хлътнали.

6. Не трябва да има течност около пилето

Когато купувате пиле, изберете парчета, които нямат много течност около тях. Ако извадите замразено пиле от фризера и около продукта има много лед, сякаш пилето лежи в замръзнала локва, не е безопасно да ядете това месо. Избягвате и пиле с твърде червена кожа.

7. Под първия слой люспи от лук не трябва да има петна

Вземете лук и проверете как изглежда под първия слой кора. Ако видите петна, които изглеждат сякаш кората е избеляла, това означава, че има плесен по лука. По-добре не го купувайте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама