Колко време и какви храни може да замразяваме във фризера


Колко време и какви храни може да замразяваме във фризера
Снимка: iStock

Варени яйца, кафе, крема сирене, пудинг, заквасена сметана, пилешки салати, риба тон... Това са някои от храните, които НЕ трябва да се поставят във фризера.

Днес ви представяме няколко храни, които ще развалите, ако ги замразите, както и по колко време е добре да седят останалите във фризера.

Храни, които да НЕ заразявате

Сварена паста

 Замразяването ще унищожи както вкуса, така и текстурата на пастата. Тогава макароните поемат влагата в себе си, поради което стават гъсти.

Вижте още: Никога не наливайте вряла вода в мазна тава, ето защо

Вече размразена храна

Повторното замразяване на такава храна може да бъде опасно за здравето, тъй като бактериите се размножават по-бързо. Но можете да замразите отново размразената храна, ако първо я сготвите.

Сосове

 Особено тези на базата на брашно или царевично нишесте, защото губят структурата си.

Кетчуп

Ако се опитате да замразите кетчупа, това няма да повлияе на здравето ви, но ще се отрази на удоволствието от консумацията му – ще стане воднист.

Пържена храна

Дълбокото замразяване ще разреди хрупкавата коричка върху пържената храна, правейки я неприятна и безвкусна.

Авокадо

Много е чувствително, така че при дълбоко замразяване ще загуби текстурата си.

Пресни подправки

 Листата ще покафенеят и ще се сбръчкат след размразяване. Ако искате да замразите пресни билки, направете го така – нарежете ги, сложете във форма за лед, залейте с вода и замразете. Добавете кубчетата към ястието по-късно.

Вижте още: Не чистете тавана у дома? Голяма грешка, ето защо 

Консервирана храна

Никога не правете това, тъй като може да експлодира. Освен това, когато храната е консервирана, няма нужда да се замразява, защото може да остане в консервата много дълго време.

Галета

Те са склонни да стават меки, т.е. променят структурата, така че замразяването не е добър вариант за съхранение на галета.

Краставици

Те съдържат много вода, така че ще загубят текстурата си при замразяване, а с него и вкуса.

Храни, които могат да се поставят във фризера и за колко време

Месо

Агнешко и телешко - 9 месеца

Свинско с кости - 4 до 6 месеца

Свинско месо без кост - от 4 до 12 месеца

Телешко с кости – 4 до 6 месеца

Телешко месо без кост – до 12 месеца

Цяло пиле или пуйка – 12 месеца

Парчета пилешко или пуешко - 9 месеца

Мляно пуешко или свинско месо - 3 до 4 месеца

Вижте още: 4 растения, които ще превърнат двора ви в оазис

Морска храна

Бяла риба - 6 месеца

Синя риба – 2 до 3 месеца

Пушена риба - 2 месеца

Варена риба – 4 до 6 месеца

Стриди – 2 до 3 месеца

Омар – 12 месеца

Пресни скариди - 3 до 6 месеца

Калмари и миди – 3 до 6 месеца

Плодове и зеленчуци

Цитрусови плодове - 3 месеца

Други плодове – 9 до 12 месеца

Зеленчуци - от 8 до 12 месеца

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама