Личните вещи на Мария Кюри ще бъдат радиоактивни още 1500 години


Личните вещи на Мария Кюри ще бъдат радиоактивни още 1500 години
Снимка: Getty Images

Мария Кюри, известна като "майката на съвременната физика", умира през 1934 г. от апластична анемия, рядко заболяване, свързано с излагане на високо ниво на въздействието на нейните известни открития, радиоактивните елементи полоний и радий.

Вижте още: Петър Дънов за котката: Когато дойде котка у един дом, този дом прогресира

Кюри е единствената жена, спечелила Нобелова награда в две различни области - физика и химия, продължила изследванията на френския физик Анри Бекерел, който открива през 1896 г., че елементът уран излъчва лъчи.

През 1898 г. Мария и нейният съпруг, френският физик Пиер Кюри, откриват нов радиоактивен елемент. Двамата кръщават елемента полоний на Полша, родната страна на Мария.

След повече от 100 години голяма част от личните вещи на Кюри, включително нейните дрехи, мебели, готварски книги и лабораторни бележки, остават замърсени с радиация, пише в "Christian Science Monitor".

Считани за национално и научно съкровище, лабораторните тетрадки на Кюри се съхраняват в оловни кутии в Националната библиотека на Франция в Париж. Въпреки че библиотеката позволява на посетителите да разглеждат ръкописите на Кюри, от всички гости се очаква да подпишат отказ от отговорност и да носят защитно оборудване, тъй като предметите все още са замърсени с радий 226, който има период на полуразпад от около 1600 години.

Вижте още: 10 любопитни факта за дъщерята на Клеопатра

Трудовете на известния учен вече са на около 100 години, така че ще са необходими още 1500 години, за да станат наполовина по-малко радиоактивни, отколкото са сега. Тялото й също е било засегнато от радиация и затова е поставено в ковчег, облицован с почти сантиметър олово.

Кюри е погребана във френския Пантеон, мавзолей в Париж, който съхранява останките на видни френски граждани - включително философите Русо и Волтер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама