Липа: Ароматното българско дърво, което крие вълшебни ползи


Липа: Ароматното българско дърво, което крие вълшебни ползи
Снимка: iStock

Вече цяла България ухае на липи, а мнозина берат цветовете ѝ, за да се радват и на ползите ѝ за организма. А какви са те? Всъщност, чаят от липа може да се похвали с цял ​​комплекс вещества, включени в състава ѝ. Тук са, както етерично масло, така и набор от полизахариди, биофлавоноиди и сапонини, както и антиоксидантни витамини - каротеноиди и витамин С.

 1. Действа противовъзпалително

Чаят от липа има мощни противовъзпалителни качества. Те са в резултат от флавоноидите в липовото цвете. При приема на инфузия от липа се намаляват възпалителните процеси околните тъканите. Може би това действие обяснява широката популярност на липата и при онкологични заболявания. Наред с това се смята, че антиоксидантната активност на липата влияе върху растежа на раковите клетки.

Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции

 2. Контролира кръвното налягане

Липата е богата на много полезни витамини и минерали. Смята се, че някои от растителните компоненти в чая от липа, като тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина, понижават кръвното налягане. Освен това тя е и богата на и на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали. Чрез опит с мишки учени доказват, че елемент с името тилирозид, успява да възстанови калциевият баланс в сърдечно-съдовата система. А именно той е важен за равномерния пулс и балансираното кръвно налягане. В комбинация с успокояващите му свойства, това е една от главните причини, поради които хората смятат, че липовият чай помага при високо кръвно налягане.

 3. Регенерира изгаряния, язви и невралгии

Противовъзпалителното действие на липов чай ​​се използва при ревматизъм и други ставни заболявания. От тях се правят и лосиони. Локално се използва при язви, изгаряния, хемороиди, неврити и невралгии.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама