Любопитни факти за левичарите


Любопитни факти за левичарите
Снимка: iStock

Всеки девети човек на света е левичар, а в "Семейство Симпсън" пък е всеки трети. Това отчасти може да се дължи на факта, че създателят на сериала, аниматорът Мат Грьонинг, е един от тях. Ето няколко любопитни факта за левичарите:

Думата "ляв" има негативна конотация. На латински sinister означава "ляв" и "зъл", докато на санскрит съществува една и съща дума за "ляв" и "порочен".

Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40% от страдащите от това заболяване са левичари.

Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.

Дълго време се е смятало, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.

КАКВО РАЗКРИВА ПОДПИСЪТ ВИ ЗА ВАШИЯ ХАРАКТЕР

Според ислямските закони човек няма право да докосва половите си органи с дясната ръка. В резултат на това когато ходят до тоалетната, мюсюлманите ползват тоалетната хартия с лявата.

Рицарите левичари са имали предимство при нападението на средновековни замъци. Стълбищата са се виели по посока на часовниковата стрелка. Съответно замах с дясната ръка е далеч по-трудно осъществим.

Когато човек работи с лявата си ръка, неговият слух е много по-чувствителен към бавно променящи се звуци. Съответно възприема речта по по-различен начин в зависимост от това коя ръка използва в конкретния момент.

 

Наполеон, който е бил левичар, не е обичал да маршируването вляво на пътя. По този начин неговите войници са могли да носят оръжието си в дясната ръка. Освен това е карал своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно поради тази причина се шофира отдясно.

Левичарите мразят свързаните към електричеството таблети дори повече от десничарите.

Левичарите се справят с видеоигрите по-добре от десничарите.

Колкото по-възрастна е дадена жена, толкова по-голяма е вероятността детето, което очаква, да е левичар.

При левичарите пубертетът започва с 4-5 месеца по-късно.

Левичарите използват дясната си ръка много по-често, отколкото десничарите своята лява ръка. Само 50% от левичарите направляват компютърната мишка с лява ръка.

Четирима от петимата разработчици на MacBook са левичари.

Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.

40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.

Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.

Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци – левичари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама