Любопитни факти за левичарите


Любопитни факти за левичарите
Снимка: iStock

Всеки девети човек на света е левичар, а в "Семейство Симпсън" пък е всеки трети. Това отчасти може да се дължи на факта, че създателят на сериала, аниматорът Мат Грьонинг, е един от тях. Ето няколко любопитни факта за левичарите:

Думата "ляв" има негативна конотация. На латински sinister означава "ляв" и "зъл", докато на санскрит съществува една и съща дума за "ляв" и "порочен".

Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40% от страдащите от това заболяване са левичари.

Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.

Дълго време се е смятало, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.

КАКВО РАЗКРИВА ПОДПИСЪТ ВИ ЗА ВАШИЯ ХАРАКТЕР

Според ислямските закони човек няма право да докосва половите си органи с дясната ръка. В резултат на това когато ходят до тоалетната, мюсюлманите ползват тоалетната хартия с лявата.

Рицарите левичари са имали предимство при нападението на средновековни замъци. Стълбищата са се виели по посока на часовниковата стрелка. Съответно замах с дясната ръка е далеч по-трудно осъществим.

Когато човек работи с лявата си ръка, неговият слух е много по-чувствителен към бавно променящи се звуци. Съответно възприема речта по по-различен начин в зависимост от това коя ръка използва в конкретния момент.

 

Наполеон, който е бил левичар, не е обичал да маршируването вляво на пътя. По този начин неговите войници са могли да носят оръжието си в дясната ръка. Освен това е карал своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно поради тази причина се шофира отдясно.

Левичарите мразят свързаните към електричеството таблети дори повече от десничарите.

Левичарите се справят с видеоигрите по-добре от десничарите.

Колкото по-възрастна е дадена жена, толкова по-голяма е вероятността детето, което очаква, да е левичар.

При левичарите пубертетът започва с 4-5 месеца по-късно.

Левичарите използват дясната си ръка много по-често, отколкото десничарите своята лява ръка. Само 50% от левичарите направляват компютърната мишка с лява ръка.

Четирима от петимата разработчици на MacBook са левичари.

Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.

40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.

Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.

Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци – левичари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама