Мармалад, сладко или конфитюр: Каква е разликата и как да изберете


Мармалад, сладко или конфитюр: Каква е разликата и как да изберете
Снимка: iStock/Guliver

Нима има човек, който да не обича вкусни мекички или пържени филийки, намазано със сладко? А може би конфитюр или мармалад? Може би в магазина грабвате първото бурканче, което видите, без да се змаисляте каква точно е консистенцията. И в това няма нищо лошо, но между сладко, конфитюр и мармалад има съществени разлики. 

Разбира се, като начало всички тези вкусни продукти са направени от плодове. А в някои случаи е възможно да се използват едни и същи плодове за приготвяне както на сладко, така и на мармалад и конфитюр. Какви обаче са разликите?

Любимото на всички българи сладко всъщност е традиционно за Балканите и няма световен еквивалент. Най-типичните сладка се приготвят от ягоди, сливи или череши, но както знаем вариантите са толкова разнообразни, колкото и плодовете, до които имаме достъп. За сладкото се използват най-хубавите плодове, тъй като в него те са цели или нарязани на едро. Самото варене трябва да става изключително внимателно, за да се запази целостта на плодовете. Крайният резултат е груба консистенция с ясно отчетливи плодове.

ЕТО ЗАЩО ТРЯБВА ДА РАЗБИВАТЕ ЯЙЦАТА С ВИЛИЦА

Що се отнася до мармалада, той се вари на същия принцип, на който и сладкото, но тъй като плодовете не са непременно цели вътре, то не е нужно да се внимава толкова. Характерно тук е, че се използва по-малко количество захар. В България най-често мармаладът се приготвя от шипки или ягоди, докато в другите държави се използва пулпата на цитрусите.

Конфитюрът идва от Франция, където confiture е думата за всички плодови желета, мармалади и сладка. На български обаче, конфитюрът е нещо по-специфично. Начинът на приготвяне на конфитюр не е толкова различен от този на сладкото или любимите на всички компоти. В сравнение със сладкото, той има по-гладка текстура, леко желирана, но е доста по-сладък на вкус от мармаладите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама