Мозъкът - най-невероятният орган


Мозъкът - най-невероятният орган
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът е най-съвършеното творение на природата и резултат на еволюцията. На него дължим всичко около нас, мечтите си и постиженията си. И все пак, ако искаш да постигнеш, нови висоти, следва да знаеш как работи. Ето някои интересни факти за сивото ти вещество:

За мозъка няма разлика между реалност и въображение

Той реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите и за това като гледате на света с розови очила, се чувствате по-щастливи, а организмът ви приема плацебото като истинско лекарство.

Мозъкът е изключително мощен

Той е отговорен за поддържането на тялото ви цял ден. Той не само ви помага да мислите и учите, но и контролира движението и речта ви, а като част от централната нервна система, получава и огромно количество информация.

Мозъкът не е чувствителен към болка

Той реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма нужните рецептори. Това не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обграждат.

Мозъкът непрекъснато се препрограмира

Всеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да вършат функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на действията ти. Ако 2 области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно.

Мозъкът е алчен

Мозъкът може да представлява само около 3% от телесното тегло, но получава около 30% от кръвта, изпомпвана от сърцето. Това показва колко внимание и подкрепа изисква, в сравнение с другите привидно важни области на тялото.

Мозъците на възрастни все още произвеждат нови неврони

С остаряването, умират и мозъчни клетки. Но междувременно мозъкът ви все още произвежда нови. Този ​​процес е известен като неврогенеза. Смята се, че тези неврони са важни за ученето, паметта и реагирането на стреса.

Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от емоциите ви. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна умствена работа остава непроменен, за разлика от кръвта във вените ви, ако си работил физическа работа (което я променя значително).

Мозъкът мрази диетите

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% влошава вниманието и паметта, а мозъчните клетки, нуждаещи от енергия, започват да канибализират други. За това имате нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ви да използва пълния си потенциал.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама