Нечувано: Първият човек с мозъчен чип управлява мишка с мисълта си (ВИДЕО)


Нечувано: Първият човек с мозъчен чип управлява мишка с мисълта си (ВИДЕО)
Снимка: iStock

В края на януари Илон Мъск, милиардерът създател на компанията "Нюралинк"(Neuralink) заяви, че първият човек пациент е получил имплант от стартъп за мозъчни чипове. По всичко личи, че той е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, каза основателят на стартъп компанията Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

"Има добър напредък и изглежда пациентът се е възстановил напълно, без неблагоприятни ефекти. Пациентът е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл", съобщи Мъск в социалната медийна платформа "Екс", известна преди като "Туитър".

Вижте още: Иновация: Изобретиха нов начин за търсене на извънземен разум

Предприемачът каза още, че "Нюралинк" сега се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката.

От компанията не са отговорили веднага на искането на Ройтерс за повече подробности.

През септември "Нюралинк" получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Повече за процедурата

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, казаха от "Нюралинк". От компанията допълниха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Илон Мъск има големи амбиции за "Нюралинк", казвайки, че компанията ще улесни бързото хирургическо поставяне на своите чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Компанията "Нюралинк", която беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверки по отношение на протоколите й за безопасност.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама