Невролог: Ето какво се случва с мозъка ви в TikTok


Невролог: Ето какво се случва с мозъка ви в TikTok
Снимка: iStock

TikTok мозък - това е феноменът, който по същество е турбо версията на това, което предишните поколения познаваха като „дефицит на вниманието“. Любопитни относно действителното въздействие върху концентрацията, фокуса и качеството на съня, днес ще ви представим професионалното мнение на невролог, който ще обясни какво точно се случва в мозъка, когато скролваме из TikTok.

Д-р Патрик Портър е експерт по невронауки и основател на BrainTap. Д-р Портър изучава мозъка повече от 30 години и интегрира областите на психологията, психичното здраве и технологията на мозъчните вълни.

Вижте още: Най-важната задача на мозъка НЕ е да мисли, а да...

Какво е TikTok мозък?

Познавате ли някой, който изглежда малко напрегнат, изнервен и има концентрация като на колибри? Вероятно имат TikTok мозък. Според д-р Патрик Портър, разработчик на приложението BrainTap, това е термин, използван за описване на когнитивните и неврологични промени, наблюдавани при хора, които са използвали платформата твърде много.

„Характеризира се със значително намален обхват на вниманието, често сравняван от невролозите с краткото, приблизително 5-секундно внимание на златна рибка. Това явление се проявява като повишена нужда от незабавно удовлетворение и намалено търпение за задачи, които са по-дълги и по-сложни“, казва д-р Портър.

Вижте още: Най-богатите животни инфлуенсъри (СНИМКИ)

Какво всъщност се случва в мозъка?

Нека просто кажем, че мозъкът ви трябва да поеме много информация и то бързо. Ушите улавят слухови стимули, които се изпращат до слуховата кора на мозъка, а очите поглъщат светлинна енергия от екрана и изпращат бърза последователност от стимули към зрителната кора. Вашият мозък изпомпва допамин в област, наречена nucleus accumbens, в отговор на забавните кратки клипчета в TikTok. Вашият мозък харесва прилива на допамин – това е популярният термин за внезапно интензивно освобождаване на хормона на доброто настроение в кръвния поток.

Но не се ограничава до допамина,TikTok кара мозъка ви да отделя следните химикали - епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин), серотонин.

Как ни пречат тези мозъчни процеси?

„Биомеханичният отговор на мозъка на TikTok, особено нарушаването на моделите на сън поради поглъщане на светлинна енергия, допринася за една тревожка тенденция, а именно нарушаване качеството на съня. Бързата обработка може да бъде изострена, но способността за дълбок фокус и постоянно внимание намалява - невронните вериги, отговорни за по-смислените, по-бавни когнитивни задачи, всъщност отслабват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама