Невероятни приложения на оцета


Невероятни приложения на оцета
Снимка: iStock

С какво свързвате оцета? Със салата? Нормално. Оказва се обаче, че той има и множество други приложения и предимства.

Белият оцет освен, че е полезен в кухнята, е отличен за редица естетически и почистващи задачи. Например:

ПРОДУКТИТЕ, КОИТО ПОДОБРЯВАТ НАСТРОЕНИЕТО

Убива плевели - той е полезен в битката с тревата и всички плевели, които попълват в градината ви. Впръскайте го директно върху листата на плевелите.

Прави косата ви копринена - смесете 1 част бял оцет с 2 части вода. Напръскайте го в косата, оставете го да престои за 10 минути и изплакнете.

Неутрализира миризмата на цигарения дим - изсипете оцет в купа и я поставете там, където искате да премахнете лошата миризма.

Прави лака за нокти по-дълготраен - преди да нанесете първия слой лак, потопете ноктите в половин чаша бял оцет за 10 минути.

Кара банята ви да заблести - оцетът притежава антибактериални и избелващи свойства. Разредете 1 част оцет на 2 части вода и нанесете с пръскачката там, където искате да почистите.

Премахва петната от пот - нанесете голямо количество бял оцет върху петната по дрехите. Оставете да престои за десетина минути и изплакнете.

Ябълков оцет - може да се използва и за козметични цели. Но за да избегнете алергични реакции, разреждайте с вода.

Бори акнето и пъпките - премахва излишната мазнина от лицето, бори се с инфекциите, лекува белези, получени след акне, отваря порите и позволява на кожата да диша правилно.

Перфектен тоник за лице - намокрете памучен тампон със смес от 1 с.л. оцет и 2 ч.ч. вода. Нанесете върху лицето си – то трябва да е чисто и сухо. Избягвайте зоните около очите. Правете това всяка нощ преди лягане, без да изплаквате. Оцетът ще балансира естественото ниво на pH на кожата и дори ще стимулира кръвообращението.

Бори се с пърхота - смесете четвърт ч.ч. ябълков оцет с четвърт ч.ч. вода в спрей бутилка. Впръскайте върху косата и скалпа, обвийте главата си в кърпа, оставете я да престои за 15 минути и изплакнете. Можете също да добавите малко оцет към любимия ви шампоан.

Облекчава ухапванията от комари - ябълковият оцет има антисептични, анти-сърбежни и антибактериални свойства. Благодарение на тях ще се отървете от сърбежа и да намалите подуването.

Сваля температурата на тялото - компреси с оцет (гърдите, краката, челото) успешно „вадят” температурата при простуда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама