New Yorker направи документален филм за българските кукери (ВИДЕО)


New Yorker направи документален филм за българските кукери (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Американското списание New Yorker публикува късометражен документален филм за българската традиция на кукерството, като показва групи от Разлог, Банище, Бела вода, Драгичево, Варвара, Банско, Калугерово, Ярджиловци.

Режисьорът на филма Килиан Ласаблиер казва, че се е опитал да пресъздаде "онова енигматично и неземно чувство, което изпитах, когато за първи път открих традицията." А как я е отркил? Съвсем случайно, когато един ден преглеждал поредица от фотографии, озаглавена „Wilder Mann“ на френския фотограф Чарлз Фреже. Проектът включвал поразителни изображения на маскарадни ритуали в цяла Европа, много от които имат предхристиянски корени. Но традицията на кукерството с нейните внушителни костюми е привлякла вниманието му.

Гергьовден 2023: Традиции, поверия и обичаи

Началните кадри на „Кукери“ са колкото спиращи дъха, толкова и странни. В едно офис пространство масивни фигури с високи, цилиндрични глави стоят неподвижни, почти докосвайки тавана. Те са покрити с косми, които изглеждат твърде дълги, за да бъдат наречени козина, и изглеждат така, сякаш чакат - какво, не сме сигурни. В кадрите, които следват, виждаме повече от тези същества: събрани в структура, която прилича на космически кораб, направен от камък. Партитура, съставена от извисяващи и припокриващи се гласове, придава атмосфера на духовност. Текстът на екрана ни информира, че „Кукерите са вековна българска традиция, предназначена за прогонване на злите духове“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама