От Мики Маус до Елза: Дисни събра 500 герои в кратък филм (СНИМКИ)


От Мики Маус до Елза: Дисни събра 500 герои в кратък филм (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Едно от най-известните филмови студиа в света, Дисни, отбеляза своя 100-годишен юбилей по наистина страхотен начин - с късометражен филм под формата на любовно писмо до анимационното студио! В него участие взимат повече от 500 герои на "Дисни" - от Покахонтас и Доналд Дък до по-съвременните като Елза и Анна. 

Озаглавена "Имало едно време едно студио", тази забавна и трогателна деветминутна творба, съчетаваща цифрови изображения, рисунки на ръка и реални кадри, допълни каталога на стрийминг платформата Дисни плюс четири месеца след като беше отличена на фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Плод на продължила две години работа, творбата показва 543 персонажа от 85 пълнометражни и късометражни филма, които излизат от картините, изложени в коридорите на американските офиси на компанията, където се събират за семейна снимка след напускането на служителите.

Вижте още: По следите на древната фригийска цивилизация (СНИМКИ)

"Беше като да наредиш най-големия пъзел в живота си", казва Трент Кори, сърежисьор на това художествено и технологично постижение, което мобилизира повече от сто души, както и бивши аниматори и 40 актьори, завърнали се специално за случая.

"Искахме всички герои да изглеждат и да звучат точно както в оригиналните си филми", добавя съавторът Дан Ейбрахам, който за целта използва и неиздаван досега запис на Робин Уилямс. Актьорът, починал през 2014 г., озвучава Джина в англоезичната версия на хитовия анимационен филм "Аладин".

Резултатът е завръщане към славните дни на традиционната анимация, която след "Мечо Пух" през 2011 г. е окончателно заменена от 3D за игралните филми на "Дисни".

"От 543-те героя във филма, около 450 са нарисувани на ръка, с молив върху хартия", казва художникът Ерик Голдбърг ("Аладин", "Покахонтас"), който ръководи 2D частта от продукцията.

"Не взехме нищо от съществуващи филми, независимо дали в 3D или 2D, така че беше технически трудно", допълва Голдбърг.

Развлекателният гигант планира редица прояви, сред които концерти и изложби, за да подсили честванията на 100-годишнината, чиято кулминация е излизането през ноември на анимационния филм "Желание", вдъхновен от класиките на "Дисни".

Пускането на късометражния филм "Имало едно време едно студио" съвпада с датата, считана за основаване на компанията.

Именно на 16 октомври Уолт Дисни и брат му Рой, които основават студиото "Дисни Брадърс" в един холивудски гараж, подписват решаващ договор за разпространение на своите "комедии за Алиса" - късометражни филми, проследяващи живота на малко момиченце в анимационен свят.

Прочутият персонаж на "Дисни" Мики Маус се появява едва през 1928 г. в отговор на това, че "Юнивърсъл" придобива правата върху неговия предшественик, изпадналия в забвение заек Осуалд.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама