Представят автобиографията на Райна Княгиня с жива картина


Представят автобиографията на Райна Княгиня с жива картина
Снимка: РИМ Добрич

Автобиографията на Райна Княгиня ще бъде представена в Добрич на 19 април в 17:30 ч., съобщиха организаторите от Регионалния исторически музей и Народно читалище „Български искрици“. Събитието ще се проведе в сградата на музея в градския парк, където е експонирана изложба, посветена на освобождението от османско владичество, в която са показани униформи, въоръжение и снаряжение от епохата.

4 народни будителки, които трябва да познавате

Посетителите ще бъдат пренесени в априлската пролет на 1876 г. чрез жива картина, подготвена от възпитаниците на читалището. В нея Райна Княгиня присъства в три периода от живота си и се изпълнява от три „актриси“, каза за БТА председателят на културното средище Магдалена Петрова. В картината ще бъде показана срещата на младата панагюрска учителка с Георги Бенковски, както и разпита ѝ от турците, възпят от народа в песен. В събитието ще се включат и ученици от Средното училище „Св. Климент Охридски“ с ръководител Гергана Димитрова, които ще изпълнят български патриотични песни.

Ще бъдат прочетени откъси от мемоарите. Организаторите се надяват да предизвикат дискусия върху голямата и вечна тема за свободата и безсмъртието, като за най-активните са подготвени подаръци - копия на книгата на Райна Княгиня. През годините тя е преиздавана с подкрепата на родолюбиви българи, а броят на запазените екземпляри от 1935 г. с оригиналния правопис не е голям. Едно от тези редки и ценни издания ще бъде представено пред посетителите по време на срещата в добричкия музей.

Автобиографията си Райна Попгеоргиева Футекова написва през 1877 г. Тя излиза първо на руски език в Москва, а в България "Автобиография" е преведена и издадена едва през 1935 г.. Това е всъщност първата и особено ценна книга за Априлското въстание, запечатала духа на времето, плод на непосредствените впечатления, преживявания и спомени на свидетел на събитията. Будната 20-годишна учителка, ушила и развяла гордо знамето на панагюрските въстаници, е завещавала на поколенията вълнуващия разказ от първо лице за един героичен живот, изпълнен с безкористна любов към отечеството, допълват организаторите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама