4 народни будителки, които трябва да познавате


4 народни будителки, които трябва да познавате
Снимка: Instagram

Всяка седмица ви разказваме за вълнуващи жени, които по един или друг начин са променили хода на историята. На 1 ноември по традиция отдаваме почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България. Сред тях обаче има и много достойни жени с лъвски сърца, които са дали своя значителен принос за пробуждането на българския народ. Ето кои са народните будителки, чиито имена трябва да знаете.

Йорданка Филатерова

Йорданка Филаретова е родена в заможен, почти аристократичен, стар софийски род. Тя е известна като първата софиянка, която хората нарекли "госпожа". Участва в обществено-културния и просветен живот на София. Включва се в революционното движение и според някои сведения укрива самия Васил Левски. Йорданка основава Женско благотворително дружество "Майка" в София, на което с прекъсвания е председателка повече от 20 години.

Анастасия Димитрова

Анастасия полага основите на девическата просвета, а нейните ученички надграждат и разпространяват делото ѝ из близки и далечни градове и села. Скоро след откриването на школото в него се записват над 90 момичета. С времето те започват да наричат своята даскалица с уважителното обръщение „наставница“. Анастасия използва набиращия популярност по това време взаимоучителен метод, а уроците се провеждат в църквата Свети Николай. Тя преподава редица светски дисциплини, които отличават нейното просветно средище от килийните училища.

Станислава Караиванова-Балканова

Станислава Балканова е учителка в Битоля. Дъщеря е на известната Неделя Петкова, позната с прозвището Баба Неделя. Участничка в движението „Българска зора“, което е с просветна дейност, но поддържа и революционна. Станислава Петкова е родена в град Сопот и е братовчедка на Васил Левски по майчина линия.

Евдокия Петева

Евдокия Петева или Кита, както я наричат галено най-близките ѝ, се ражда през 1901 година. През 1925 г. Евдокия Петева става уредник в Народния етнографски музей. Там тя се втурва да прави изложби от носии, шевици и женски украшения, за да покаже на света какви съкровища има България. В музея работи почти две десетилетия, през които приносът ѝ за популяризиране на родината по света е огромен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама