Великите българки, които промениха историята


Великите българки, които промениха историята
Снимка: Instagram

Често жените са наричани нежният пол може би заради своята по-изявена чувствителност, но колко Сила всъщност се побира в думата "жена" ще разберете днес от тези истории на велики българки, които пренаписаха историята и правилата.

Райна Княгиня

Освен, че е ушила българското знаме за Априлското въстание, когато е само на 20 години, Райна Княгиня е била акушерка и учителка в девическо училище. 

В деня на обяваване на въстанието тя е държала знамето редом с Бенковски. След потушаването му е заловена от турците и подложена на зверски мъчения - държана е без хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. С помощта на европейски дипомати, Райна е освободена от затвора и пак благодарение на тях заминава да учи медицина в Москва. Когато се връща в България става първата дипломирана акушерка.

Нейната "Автобиография", която излиза първо на руски език и е преведена на български чак през 1934 година, става първата книга, разказваща за Априлското въстание.

Баба Тонка

Вероятно сте чували думите: "Четирима сина загубих - двама не са живи, другите - полуживи. Но още четирима да имах, пак щех да ги накарам да носят бъгарското знаме със златния лъв". Те са изречени от Тонка Обретенова - едно голямо име в българската история, което всеки трябва да знае.

Баба Тонка е родена в Русе през 1812 г. и оказва огромна подкрепа в организацията и финансирането на Русенския революционен комитет, основан от сина ѝ Никола Обретенов, който е участвал в четата на Христо Ботев. Основната ѝ роля е била куриер и редовно е пътувала между Букурещ, Русе, Гюргево и Търново. Била е доверено лице на Васил Левски, а домът ѝ - сигурно убежище и център на революционната дейност. И четеримата ѝ сина, участвали в революционните чети, имат тежка съдба - двама от тях са убити, останалите са изпратени на дълго заточение. Оттам идват великите ѝ думи, пропити с болка и любов към България.

Елисавета Карамихайлова

Елисавета Карамихайлова е родена във Виена през 1897 г. в семейството на Иван Карамихайлов и ангичнаката Мери Слейд. По-късно семейството се мести в София, където бащата става известен хирург. Елисавета завършва Първа софийска девическа гимназия, а през 1922 г. получава докторска степен по физика и математика във Виенския университет. През 1935 година прави изследванията си в Кеймбридж.

След два неуспешни опита да стане доцент в Софийския университет, през 1939 г. успява да си извоюва място като преподавател и започва да чете лекции по експериментална атомна физика и радиоактивност. Тя е първата жена хабилитиран преподавател в университета. След 9-и септември обаче е обявена за неблагонадеждна от комунистическата власт и получава забрана да участва в международни научни конференции. Направен е опит да бъде изключена и от университета, но благодарение на група физици, които застават в нейна защита, тя запазва мястото си. Последните години от живота си прекарва в БАН, на който завещава цялото си имущество.

Мара Бунева

На 13 януари 1928 година българката Мара Бунева от град Тетово в днешна Северна Македония застрелва на крайречната алея на река Вардар в центъра на Скопие плоковник от сръбската кралска полиция Велимир Прелич. После насочва пистолета към гърдите си. Смъртно ранен Прелич умира три дни по-късно, а Мара Бунева на следвщия ден след покушението. Секунди преди да издъхне тя е разпитана от обласния управител Антоние Вилдович, казва му, че отдавна е подготвяла покушението, защото Прелич е измъчвал нейните сънародници - българите от Македония: "Направих го, защото обичам Отечеството си". След тези думи завинаги затваря очи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама