Недялка Симеонова: Първата българска цигуларка, постигнала световна слава


Недялка Симеонова: Първата българска цигуларка, постигнала световна слава
Снимка: ДА "Архиви"

България е майка на много велики хора, счупили оковите на общественото мнение и успяли да си проправят път в най-различни житейски пътечки. Уви, малцина от тях се помнят и до днес. 

Една българка, за която може би не сте чували, е Недялка Симеонова. Тя е родена на 2 декември 1901 г. в Хасково. Започва да свири на 6 години, а първият ѝ учител е баща ѝ Димитър Симеонов - самоук музикант, тромпетист и цигулар.

Любовни хроники: Паша Христова и Николай Абаджиев

На 9 години вече е обявена от българската музикална критика за дете чудо. През 1913 г. заминава за Америка, където изнася множество благотворителни концерти в полза на пострадалите през Балканската война българи. Тамошната публика е във възторг, в пресата излизат редица публикации за малката цигуларка.

Недялка Симеонова става световноизвестна през 20-те години на 20 век. През кариерата си изнася концерти в целия свят. Тя е първата българка с концерт в Карнеги Хол. Недялка Симеонова е изключителен музикант, с брилянтна техника и фина чувствителност.

Учи при Густав Хавеман в Германия, а след това при Леополд Ауер. Свири на италианска цигулка "Галиано" подарена ѝ от български филантроп. През 1946 г. е назначена за редовен преподавател в Музикалната академия в София, а две години по-късно е професор. През 1950 г. получава званието "Заслужила артистка" на България.

Има четирима съпрузи, първият от които е индиецът Ел Адарос, с когото се запознава в Чикаго. Нейният син Димитър Симеонов се ражда от втория ѝ брак с пианиста Георги Хайдутов.

Симеонова умира от рак през 1959 г. От 1971 г. в нейния роден град Хасково се провеждат ежегодни празници Музикални дни „Недялка Симеонова“.

През 1996 година е издадена книга за живота на Недялка Симеонова – "Изстрадани звуци" с автор Живка Шамлиева.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама