Българка покори Еверест и Лхотце за рекордно време


Българка покори Еверест и Лхотце за рекордно време
Снимка: Instagram

Българка изкачи Еверест. Забележителното е, че нашата сънародничка Силвия Аздреева само за два дни, освен най-високия връх на Земята, е изкачила и 8-хилядника Лхотце.

Силвия е достигнала покрива на света заедно с още двама алпинисти от Мексико и Южна Африка, съобщава Българското национално радио. Техен водач е бил един от най-опитните алпинисти в Непал Нимдай Пурджа, който е изкачил всичките осемхилядници в Хималаите.

Силвия Аздреева е едва втората българка, успяла да покори връх Еверест и първата, изкачила се на Лхотце. Всъщност, само трима смели българи преди нея успяват да преборят трудния Лхотце - Христо Проданов, Атанас Скатов и Иван Томов. 

„Единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална. Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, животът през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…“, споделя в своя профил във Фейсбук Аздреева след края на експедицията си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама