Продадоха първото издание на романа "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин за 10 000 лири


Продадоха първото издание на романа "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин за 10 000 лири

Първо издание на романа "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин беше продадено за над 10 000 британски лири, след като беше открито случайно в благотворителен магазин в Шотландия, съобщи ДПА.

Ценният екземпляр на известната книга, която разказва за приключенията на Билбо Бегинс, е намерен от управител на магазин на благотворителната организация за ракови изследвания "Кансър рисърч" в Дънди. Въпреки че ценовият модел на магазина е да продава стоки за 5 или по-малко британски лири, книгата е обявена за продажба в eBay. По-късно тя достига цена от 10 099,50 британски лири.

Вижте още: 6 ежедневни предмета, за чиито тайни не сте и подозирали

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г. Тя съдържа черно-бели илюстрации от самия Толкин.

Мениджърът на магазина Адам Карсли, който открива книгата, първоначално е смятал, че "добре поддържаният" екземпляр "не може да бъде продаден в магазина поради възрастта си".

Карсли е бил в магазина в Дънди малко преди откриването му, за да помогне в обучението на новите мениджъри и в организирането на складовите наличности - включително стотици книги в задната част на магазина, когато е попаднал на "Хобит".

"Отворих първата страница, за да видя, че това е първо издание, и си помислих, че може би си заслужава да я изпратя на екипа не за eBay", каза той. "Първоначално си помислих, че ако имаме късмет, ще получим 500 британски лири, затова не можах да повярвам, когато няколко месеца по-късно чух, че е продадена за над 10 000 британски лири."

"Доколкото ми е известно, това е един от най-ценните предмети, дарени на един от нашите магазини. Определено това е най-високата цена, постигната на нашия сайт eBay за един предмет", добави Карсли. "Подобни дарения помагат за финансирането на животоспасяващи изследвания в цяла Великобритания."

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама