Продават последните два портрета на Рембранд, били са в частни колекции


Продават последните два портрета на Рембранд, били са в частни колекции

Два портрета, рисувани от Рембранд, ще бъдат продадени, след като са били в частна колекция 200 години, съобщи АФП. Картините, включени в търг, организиран от „Кристис“, са притежание на британско семейство.

Експерт от аукционната къща е обърнал внимание на картините по време на рутинна оценка.

Дворецът Версай празнува 400 години, разкривайки историята си

Това са последните два портрета от Рембранд, останали в ръцете на частни собственици. Очаква се да достигнат обща цена между 5,8 и 9,3 млн. евро, след като бъдат продадени на търг в Лондон.

„Бях наистина изумен да открия, че тези две картини никога не са били предмет на изследване и описание в литературата, посветена на Рембранд в продължение на 200 години“, каза пред АФП Хенри Петифър, мениджър на отдела „Картини на стари майстори“ в „Кристис“.

Творбите са изложени в Амстердам. Височината им е 20 см, датират от 1635 г. и изобразяват възрастния водопроводчик Ян Вилемс ван дер Плюм и съпругата му. Двойката е нарисувана в „по-интимен“ стил. Ван дер Плюм и съпругата му са били сред приятелите на художника и са родом от Лайден – родният град на Рембранд.

Роднина на настоящите собственици на картините ги е закупил на търг в „Кристис“ през 1824 г. Те са посочени като платна на Рембранд. От тогава до сега те остават в една и съща семейна колекция. „Доста небрежно“, коментира Петифър. След установяването на авторството е започнала работа по проверка дали става въпрос за оригинални картини на Рембранд.

Аукционната къща „Кристис“ е работила с експерти по история на изкуството, включително такива от „Рийксмузеум“ в Амстердам. Там е една от най-големите колекции от картини на Рембранд в света.

Научният екип на музея е изследвал двата портрета в продължение на две години. Проверени са произходът на собствеността, подписите, а рисунъкът е бил сравнен с този на други творби на художника.

Картините хвърлят нова светлина върху стила на Рембранд, който е известен предимно с по-големи портрети, поръчани от богати семейства.

Двете маслени картини ще бъдат показани в Ню Йорк, преди да бъдат продадени на търг в Лондон през следващия месец. Не е ясно дали купувачът ще бъде музей или физическо лице, но едно е сигурно – творбите ще бъдат продадени заедно. „Били са заедно цял живот, затова ги продаваме така“, каза Петифър.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама