Щатите съдят Facebook и Instagram зa умишлено пристрастяване на младите хора


Щатите съдят Facebook и Instagram зa умишлено пристрастяване на младите хора
Снимка: iStock

Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, беше обвинена в подвеждане на обществеността относно рисковете от използването на социални медии и допринасяне за криза на психичното здраве сред младите хора, предаде BBC.

Вижте още: 11 фрази за изразяване на благодарност, без да казвате "благодаря"

Това се твърди в съдебни искове, подадени от 41 американски щата, както и окръг Колумбия.

В исковете се твърди, че компанията е използвала пристрастяващи инструменти, за да „хване в капан“ потребителите, като същевременно прикрива „фундаменталните опасности“ на своите платформи.

Според изданието "Уолстрийт джърнъл" компанията съзнателно е продавала продуктите си на потребители под 13-годишна възраст, които нямат право да използват платформите, както по силата на политиките на "Мета", така и на федералното законодателство.

Социалните медийни компании, включително Meta, допринесоха за националната криза на психичното здраве на младите хора и те трябва да бъдат държани отговорни“, каза главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, един от 33-мата главни прокурори, подписали делото.

"Откакто започна това разследване, водим динамичен диалог с главните прокурори относно начините, по които Facebook и Instagram всъщност работят в подкрепа на младите хора", твърди говорител на "Мета". По думите му работещите в компанията са разочаровани от решенията на главните прокурори.

Вижте още: Луната е с 40 милиона години по-стара отколкото смятахме

В делото, заведено от главния прокурор на Масачузетс, се твърди, че "Мета" съзнателно разработва функции, с които да манипулира психиката и съзнанието на младежите, за да се пристрастят към социалните мрежи, с цел увеличаване на приходите на компанията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама