Тайните на психологията: Как бързо и правилно да вземете решение?


Тайните на психологията: Как бързо и правилно да вземете решение?
Снимка: iStock

Много хора изпитват затруднения, когато трябва бързо да вземат решения и то възможно най-правилните. За щастие, съвременните психолози са разработили техники, които повишават ефективността на този процес.

Всеки човек може да стане ефективен

Много е удобно да се каже, че всички решения трябва да се вземат с трезв ум, основан единствено на логиката и целесъобразността. Но това не е точно така. Всяко действие, решение и дело е придружено от определено ниво на емоции. Най-често - безпокойство, особено ако трябва да направите нещо, което излиза извън зоната на личния ви комфорт.

Ето защо, помнете - ако не харесвате решението, което вземате – това не означава, че то е грешно. Просто моментните емоции за повечето хора са по-приоритетни от теоретичните ползи. И трябва да се научите да го разбирате, осъзнавате и използвате.

Ясно формулирайте очакванията си при вземане на решение

Факт е, че хората почти винаги взимат решения не въз основа на тяхната полза или вреда за самите тях, а от гледна точка на някакви стандарти, приети в обществото. „Така трябва да е.“ "Така правят всички." Но дали това ще е полезно за вас?

Най-простият пример е да излезете и да предложите на непознат сравнително малка сума пари. Следвайте реакцията му. Повечето хора ще се замислят: „Каква е уловката?“. Защото хората имат определени очаквания от всяко решение, които се основават на личен опит.

И така, трикът е да се научите да се абстрахирате от този опит и да вземате решения въз основа само на контекста и уместността.

Вземете решения, които съответстват на вашите ценности в дългосрочен план

Просто казано - вземайте решения, за които няма да съжалявате в бъдеще. Не е нужно да се притеснявате много за социалните норми, по-важно е да помислите за себе си и ползите от това решение.

За да улесните ситуацията, погледнете за какво основно харчите времето и парите си. Какви са вашите приоритети? Тези процеси са основни за вас. Новото решение отговаря ли на техния обхват? Ако е така, действайте смело! Ако не, тогава разгледайте по-подробно ситуацията и опциите за други решения.

Не взимайте решения, ако сте в нестабилно физическо, емоционално или психическо състояние

За да вземете правилно решение имате нужда от "здрав ум и трезва памет". Никога не вземайте решение прибързано. Факт е, че не само вътрешните фактори, но и външни влияят върху човешкия мозък. Много психологически техники са насочени към принуждаване на човек да прави това, което не е полезно за него. Затова ако в момента не се чувствате добре или сме емоционално наранени, изчакайте малко. Не бързайте с решенията!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама