Тайните на психологията: Как бързо и правилно да вземете решение?


Тайните на психологията: Как бързо и правилно да вземете решение?
Снимка: iStock

Много хора изпитват затруднения, когато трябва бързо да вземат решения и то възможно най-правилните. За щастие, съвременните психолози са разработили техники, които повишават ефективността на този процес.

Всеки човек може да стане ефективен

Много е удобно да се каже, че всички решения трябва да се вземат с трезв ум, основан единствено на логиката и целесъобразността. Но това не е точно така. Всяко действие, решение и дело е придружено от определено ниво на емоции. Най-често - безпокойство, особено ако трябва да направите нещо, което излиза извън зоната на личния ви комфорт.

Ето защо, помнете - ако не харесвате решението, което вземате – това не означава, че то е грешно. Просто моментните емоции за повечето хора са по-приоритетни от теоретичните ползи. И трябва да се научите да го разбирате, осъзнавате и използвате.

Ясно формулирайте очакванията си при вземане на решение

Факт е, че хората почти винаги взимат решения не въз основа на тяхната полза или вреда за самите тях, а от гледна точка на някакви стандарти, приети в обществото. „Така трябва да е.“ "Така правят всички." Но дали това ще е полезно за вас?

Най-простият пример е да излезете и да предложите на непознат сравнително малка сума пари. Следвайте реакцията му. Повечето хора ще се замислят: „Каква е уловката?“. Защото хората имат определени очаквания от всяко решение, които се основават на личен опит.

И така, трикът е да се научите да се абстрахирате от този опит и да вземате решения въз основа само на контекста и уместността.

Вземете решения, които съответстват на вашите ценности в дългосрочен план

Просто казано - вземайте решения, за които няма да съжалявате в бъдеще. Не е нужно да се притеснявате много за социалните норми, по-важно е да помислите за себе си и ползите от това решение.

За да улесните ситуацията, погледнете за какво основно харчите времето и парите си. Какви са вашите приоритети? Тези процеси са основни за вас. Новото решение отговаря ли на техния обхват? Ако е така, действайте смело! Ако не, тогава разгледайте по-подробно ситуацията и опциите за други решения.

Не взимайте решения, ако сте в нестабилно физическо, емоционално или психическо състояние

За да вземете правилно решение имате нужда от "здрав ум и трезва памет". Никога не вземайте решение прибързано. Факт е, че не само вътрешните фактори, но и външни влияят върху човешкия мозък. Много психологически техники са насочени към принуждаване на човек да прави това, което не е полезно за него. Затова ако в момента не се чувствате добре или сме емоционално наранени, изчакайте малко. Не бързайте с решенията!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама