Юбилеите на 2023: Светът отбеляза знакови 50-годишнини


Юбилеите на 2023: Светът отбеляза знакови 50-годишнини
Снимка: Getty Images

От Операта в Сидни през албума Goodbye Yellow Brick Road на Елтън Джон и хоръра "Заклинателят: Вярващият" до кончините на Пабло Пикасо и Дж. Р. Р. Толкин - през отиващата си 2023 година бяха отбелязани 50-годишнините на емблеми в културата, изкуството, музиката, киното.

Най-емблематичната австралийска сграда - Операта в Сидни, смятана за шедьовър на архитектурата на 20-и век и символ на съвременна Австралия, отбеляза своя половинвековен юбилей.

Вижте още: Ето кой е най-бързият начин за охлаждане на шампанско и други пенливи вина

Операта в Сидни се "ражда" през 1973 г., когато е открита официално от кралица Елизабет Втора след 14-годишно строителство. През 50-годишната си история тя е била домакин на невероятно разнообразие от таланти - музиканти, хореографи и танцьори до актьори, драматурзи, режисьори, съвременни художници и визионери, предизвиквали и оформяли културния пейзаж.

По случай юбилея на "перлата на Австралия" главният изпълнителен директор на Операта в Сидни Луиз Херън получи поздравления от цял свят, в това число писмо от крал Чарлз Трети.

На 20 октомври 1973 г. кралица Елизабет Втора открива сградата, като прерязва 16 яркочервени ленти, които висят от двата предни корпуса, прикрепени към четири влекача.

Половин век по-късно празненствата включваха уикенд на отворените врати, привлякъл десетки хиляди посетители, концерти, изложби, партита за служители и VIP гости, визуално лазерно шоу.

За празненствата в Австралия пристигнаха Ян и Лин Утсон, най-големите деца на датския архитект на сградата Йорн Утсон.

През 2007 г. ЮНЕСКО призна Операта в Сидни за обект на световното културно наследство, което повиши нейния статут и отдаде почит към смелата й и визионерска архитектура. 

Вижте още: Ето защо много жени забременяват по време на новогодишните празници

Лятото на 2023 година беше белязано от 50-годишнината на хип-хопа, който от появата си преди половин век в Ню Йорк се превръща в нещо повече от музика - в цяла една нова култура.

На 11 август 1973 г. Клайв Кембъл, известен като диджей Кул Херк, полага основите на хип-хопа в приземния етаж на жилищна сграда в Бронкс.

Британският фотограф Нормски, снимал някои от най-големите представители на хип-хоп музиката, отбелязва 50-годишнината ѝ с книга със снимки и анекдоти.

През април тази година се навършиха 50 години от кончината на испанския художник Пабло Пикасо, смятан за гений и една от най-значимите фигури в изкуството през 20-и век. Годишнината от смъртта му беше отбелязана с редица изложби.

Бруклинският музей в Ню Йорк представи изложбата "Пабло-матично: Пикасо според Хана Гадсби". Експозицията разкри испанския художник в по-различна светлина, отдавайки значимото на жени художнички, които не са успели да постигнат неговата слава.

Музеят, посветен на творчеството на Пабло Пикасо в Антиб, Франция, отбеляза 50-годишнината от кончината му с изложба, посветена на последния период от живота на художника.

По случай годишнината дизайнерът Пол Смит преобрази парижкия музей "Пикасо", избирайки да декорира мястото и да го направи по-цветно, така че публиката и в частност по-младото поколение да може да види художника под нов ъгъл.

Виенският музей "Албертина" също отбеляза 50-годишнината от смъртта на Пабло Пикасо с изложба, в която бяха представени произведения, собственост на музея.

През 2023 г. бяха отбелязани и 50-годишнините от смъртта на две емблеми в света на литературата и бойните изкуство и киното - на писателя Дж. Р. Р. Толкин и на легендарния кунг-фу майстор Брус Лий.

Кралският монетен двор на Великобритания представи възпоменателна монета, посветена на живота и творчеството на автора на "Властелинът на пръстените" и "Хобит", докато фенове от цял свят се събраха пред статуята на Брус Лий в Хонконг, за да почетат легенда на кунг-фу по случай 50-ата годишнина от преждевременната му кончина.

През октомври - половин век след оригинала, продължението на "Екзорсистът" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, реализирайки приходи от 27,2 милиона долара през първия си уикенд в кината.

При липсата на конкуренция на нови големи продукции, "Екзорсистът: Вярващият" събра повече приходи при дебюта си на голям екран от следващите три филма, взети заедно. И макар още с излизането филмът почти да възвърна бюджета си от 30 милиона долара, постъпленията изглеждат незначителни на фона на 400-те милиона долара, платени от "Юнивърсъл пикчърс" и "Блумхаус пръдъкшънс" за правата за заснемането на нова трилогия.

Анализаторите все пак отчетоха, че "Екзорсистът: Вярващият" е отбелязал добър дебютен уикенд за продължение на филм на ужасите, въпреки смесените отзиви на критиката.

Оригиналният филм "Екзорсистът", превърнал се впоследствие в същински феномен, излиза на екран през 1973 г. и получава ласкави отзиви от критиката. В продължението отново участва Елън Бърстин, която играеше и в оригинала. Филмът "Екзорсистът", чието влияние върху хорър жанра и поп културата е огромно, получава 10 номинации за "Оскар".

Още един хорър филм, променил облика на жанра - "Плетеният човек", навърши 50 години през 2023 г. Други знакови продукции, чиито 50-годишнини бяха отбелязани през годината, са "Живей, а другите да умрат" от поредицата за Джеймс Бонд, класическата криминална комедия "Ужилването" с Пол Нюман и Робърт Редфорд и последният завършен филм с участието на Брус Лий "Дракона идва".

През отиващата си 2023 г. се навършиха 50 години и от излизането на един емблематичен албум - Goodbye Yellow Brick Road на британския певец Елтън Джон, смятан за неговия магнум опус.

От седмия студиен албум Goodbye Yellow Brick Road на Джон са продадени над 20 милиона копия по света. Тавата включва знакови песни като едноименната Goodbye Yellow Brick Road, смятана за една от най-добрите на екстравагантния изпълнител, както и Candle in the Wind. Оригиналната версия на тази песен е записана в чест на Мерилин Монро. Candle in the Wind обаче вероятно ще бъде запомнена с презаписаната версия в памет на неговата близка приятелка принцеса Даяна, която Елтън Джон изпълни на погребението й.

През 2023 г. се навършиха 50 години от издаването и на емблематичния албум The Dark Side of the Moon на "Пинк флойд".

На литературното поприще своя половинвековен юбилей имаха книгите "Закуска за шампиони" на Кърт Вонегът, "Вицепрезидентът Бър" на Гор Видал, "Вечер във Византия" на Ъруин Шоу, "Страх от летене" на Ерика Джонг, "Принцесата булка" на Уилям Голдман.

Своите 50-годишни юбилеи през 2023 г. отпразнуваха звезди на шоубизнеса като Фарел Уилямс, Тайра Банкс, Джим Парсънс, Кристен Уиг, Нийв Кембъл и Джулиет Луис.

В края на лятото кралят на Швеция Карл XVI Густав отбеляза своята 50-годишнина на трона.

Швеция, седемкратен победител на конкурса "Евровизия", ще бъде домакин на изданието му през 2024 г. в годината, в която ще отбележи 50-годишнината от първия си успех с Waterloo на легендарната група АББА.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама