Важни въпроси, свързани с парфюмите


Важни въпроси, свързани с парфюмите
Снимка: iStock

Какво е парфюм, тоалетна вода и одеколон и каква е разликата между тях?

Парфюмът съдържа между 15 и 30% ароматни масла, парфюмната вода – между 8 и 15% ароматни масла, тоалетната вода - между 4 и 8 % ароматни масла в концентриран етилов алкохол. Одеколонът съдържа от 3 до 5% ароматни масла в разреден, често 70-процентов алкохол.

Вярно ли е, че един и същ аромат може леко да се различава при различните потребители?

Да. Всеки човек има свой специфичен мирис. Това зависи от характеристиките на неговата кожа, от хранителния му режим и други навици. Парфюм, който ухае приятно на един, може да мирише по различен начин върху кожата на друг.

Променя ли се аромата на парфюма, ако консумираме храна с много ароматни подправки?

Ароматът на парфюма не се променя, променя се естественият мирис на кожата. Затова понякога имаме усещането, че ароматът е променен.

Може ли аромата на парфюма да влияе на настроението ни?

Да, и то много. Ароматът пряко въздейства върху психиката. Хубавият аромат може много бързо да повиши настроението, но по-силните и интензивни аромати могат да ни накарат да не се чувстваме добре.

Има ли правило как да се използва правилно парфюм?

Да. Парфюмът не трябва да дразни, да се натрапва. Тук важи правилото "по-добре малко, отколкото много"! През деня е добре да се използват по-леки и свежи аромати, тоалетни води или одеколони. Самите парфюми са подходящи за специални места и тържества. Трябва да се има предвид и сезонът - в топлите дни е добре да избираме леки аромати, каквито са цитрусовите например. През зимата са подходящи по-тежки ориенталски аромати. Но тъй като всеки парфюм е различен, водещото правило е вашият вкус. Вие знаете най-добре кой е подходящият аромат за вас.

Как трябва да се "носи" парфюмът?

Зависи от неговата концентрация. По правило парфюмът се нанася там, където кожата е най-топла, например от вътрешната страна на лактите, но и на косата. Там той ухае най-приятно. Добре ухаят парфюмите върху дрехи от естествени материали или кожа. Не се препоръчва да нанасяме парфюм върху бели дрехи или коприна.

Как да съхраняваме парфюма?

Парфюмът не трябва да е изложен на пряка слънчева светлина и при температура по-висока от 20 градуса. Също така не дръжте парфюма в банята си, тъй като това може да повлияе на качествата му. Най - добре съхранявайте парфюма на стайна температура, например на тоалетката в спалнята или в чекмедже.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама