Все още мислите за бившата си любов? Вижте кои са причините за това


Все още мислите за бившата си любов? Вижте кои са причините за това
Снимка: iStock

Раздялата с партньор не винаги е лесна. И дори ако е минало много време, може да бъде трудно да забравите за бившата си любов. Какво ви пречи да забравите за миналото и да откривате нови преживявания?

Много хора знаят от първа ръка колко болезнена може да бъде раздялата с партньор. Дори и да следваме препоръките на експерти, възстановяването на спокойствието може да отнеме много повече време, отколкото очакваме. За съжаление няма формула, която да ви помогне да разберете колко време ще ви отнеме да преживеете болезнената раздяла, но има няколко причини, които ви пречат да продължите напред.

1. Песимистичен сте и приемате ситуацията много драматично

Склонни сме да преувеличаваме негативните последици от раздялата, което само изостря емоционалното състояние. Например, ние се убеждаваме, че бившият партньор е бил единственият и вече няма как да намерим щастие. Песимистичните мисли парализират съзнанието, правейки ни безпомощни и нещастни. Те ви пречат да преодолеете травматичното преживяване и да пуснете миналото. Прекомерните пациенти са по-малко склонни да реагират на лечение на депресия и други психични разстройства.

Съвет: Опитайте се да мислите по-малко за лошото, мечтайте и помислете за новите възможности, които ви очакват.

НЕЩАТА, ЗА КОИТО ЖЕНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГОВОРЯТ

2. Обвинявате себе си

Често обвиняваме себе си за случилото се и се опитваме да разберем къде сме допуснали грешки и какво още трябва да се направи. Подобни мисли вредят на психиката, обяснява авторът на книгата "Животът продължава!" Робин ХЧ: "Погрешните преценки се съхраняват в паметта и стават част от личността. Заменяме фактите със собствена гледна точка и не можем да преценим адекватно какво се е случило между нас и бившият ни партньор".

Ако постоянно си представяме хипотетична версия на развитието на отношенията, ще бъде трудно да се преодолее празнината.

Съвет: Спрете да се измъчвате с подобни мисли "Това, което направих(а), е грешно и дали е възможно всичко да се оправи".

3. Отказвате да приемете фактите

За да се откажете от минала връзка, трябва да искате да го направите, казва специалистът по отношенията Кевин Дарнай. В действителност мнозина се надяват, че един ден отново ще се върнат към бившата любов.

"Влияем се много от романтични романи и холивудски филми, гледайки на раздялата като стъпка към щастливо бъдеще заедно", казва Дарнай. "Всеки обича истории, в които партньорите се връщат един към друг след раздяла. Но мечтаейки за помирение, само си вредим и не можем да продължим напред."

Съвет: Оставете старите връзки в миналото, ограничете комуникацията или непринудените срещи, спрете да следвате бившия в социалните мрежи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама