Всичко, което мандрите НЕ искат да знаете


Всичко, което мандрите НЕ искат да знаете
Снимка: iStock

Не всичко бяло на цвят на витрината е сирене или кисело мляко. Жълтите буци също не са непременно кашкавал. Ето някои от най-пазените "мръсни" тайни на млечната индустрия:

1. Бутилките с надпис "кисело мляко за пиене" може да са продукт с нишесте. Затова, първо задължително прочетете дребния шрифт на етикета. Иначе може да си купите продукт със свински желатин, модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде, арония, набухватели, както и млечнокисели бактерии, привлекателен с по-ниската си цена.

2. Сиренето не става само от мляко, а и от телешко шкембе и тебешир. Как се прави? Сухо мляко се разтваря във вода, за да се получи 2.8–3.5 литра течност и към нея се прибавя палмово масло в хомогенизатор, за да се постигне нужната масленост. Когато мазнините и водата се свържат чрез емулгатори, се добавя и протеин от телешкото шкембе, но всичко това води до формирането на трансмазнини, които са опасни.

3. Прясното мляко у нас е рай за бактериите по целия му път от обора до магазина. Около 50% от нашето мляко идва от примитивни обори с по 2-3 крави. В него бактериите и микроорганизмите надвишават 10 пъти нормата на ЕС и заради това българските продукти от него не се допускат извън България.

4. "Бяло саламурено" на етикета може да ви подведе в сектора със сирената. Зад него се крият палмово масло и много Е-та, защото така е написан законът, който забранява само продукт да носи името "сирене", "кашкавал" или "мляко", когато в него няма мляко.

5. Неузрялото сирене е опасно и се познава по дупките. Ако забележите такива, значи в процеса на обработка са допуснати грешки като бактериално замърсяване (например с ешерихия коли), ниско санитарно-хигиенните норми при добива и производството. На вкус това сирене често има леко неприятен вкус, различен от познатия, и може да причини стомашно разстройство.

 

6. Соленото сирене замазва гафове и по-добре не го яжте. Запомнете производителя и марката му и повече не го купувайте, защото най-вероятно е добавена повече сол за избягване на дългия процес на зреене и по-бърза печалба.

7. Пристрастяването към млечните е факт, поради наличието на казеин, който се среща естествено във всяко животинско мляко и играе ролята на "наркотик". Така теленцето или бебчето се връща към гърдата на майка си - природата е велика! Но в сирената с добив 7-10 литра за килогрм и казеинът увеличава концентрацията си. Оттам и пристрастеността, която може да има лоши последици.

8. Малката жълта разфасовка не винаги е кашкавал. Това може да е препакетирана гауда или едам, които може да се приготвят с растително масло вместо с мляко.

9. Кашкавалът от хладилника с палмова мазнина се разпознава при рязане с нож, понеже растителните мазнини полепват по острието при ниска температура, а млечните - не. Обяснението е, че в палмова мазнина има ненаситени мастни киселини, а животинските са наситени.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама